Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Saftig kladdkaka med rom

20 aug, 2016 
AvRedaktionen
Med mörk kvalitetschoklad och en skvätt rom i smeten får kladdkakan en lite vuxnare smak. Servera med en klick grädde. Lika gott som det låter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Saftig kladdkaka med rom.
Saftig kladdkaka med rom.

Kakan blir godast om den är riktigt kladdig när man tar ut den, och låter den stå ett par timmar eller över natten i kylen. Ska man äta den direkt kan den stå ytterligare några minuter i ugnen på cirka 150° så den blir fastare.

En regel man kan följa är att det brukar vara dags att ta ut kakan ur ugnen när kanterna är genom­gräddade och toppen har fått en fastare skorpa.

8–10 bitar

Tid: 45 minuter

Du behöver:

250 g mörk kvalitetschoklad

250 g osaltat smör

250 g florsocker (ca 4 1/2 dl plus lite till garnering)

125 g mjöl

4 st ägg (gulor och äggvitor separerade)

6 cl rom (eller vatten)

1.5 dl grovhackade valnötter

Annons

vispad grädde (till servering)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen över ett vattenbad tillsammans med smör och siktat florsocker. Rör om och ta av från värmen när allt är smält.

Blanda mjöl, äggulor, likör eller vatten och valnötter i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och blanda väl. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner i chokladmassan.

Smörj en hög form med urtagbar botten, cirka 22–24 cm i diameter. Häll ner kaksmeten. Grädda i ugnen på 180–200 grader i cirka 12–15 minuter.

Ta ut och låt svalna, lägg upp på galler och om du önskar ett mönster på kakan, lägg på en schablon och pudra över florsocker – gärna genom en sil eller en tekula och lyft sedan försiktigt av schablonen. Servera eventuellt med en klick grädde.

Av: Victoria Nordström

Foto: Lennart Weibull

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons