Saftig hallonkaka med citron
06 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Saftig, syrlig, söt – den här hallonkakan har allt! Skär i mumsbitar och servera till kaffet. Utmärkt avslut på middagen!
Annons
Saftig hallonkaka med citron
Att baka med olja i stället för smör ger en lite lättare men mycket saftig kaka.
12 bitar
Du behöver:
½ vaniljstång
3 dl (180 g) strösocker
3 ägg
2 ekologiska citroner
120 ml smakneutral olja
1 ¼ dl lättfil
2 dl (140 g) vetemjöl
2 dl (100 g) mandelmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
225 g frysta hallon
40 g mandelflagor
Garnering:
1 msk florsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Klä en kakform, 20x30 cm, med bakplåtspapper.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Mosa ihop vaniljfröna med lite socker och vispa sedan ihop vanilj, socker, ägg och rivet skal från de två citronerna. Spar citronerna till senare.
- Tillsätt lite olja i taget i äggvispet. Rör ner lättfil i smeten. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan bunke och vänd sedan ner i smeten. Blanda till en slät smet.
- Fyll kakformen med smet och fördela hallon och mandelflagor på toppen. Grädda i ugnen i 25–30 minuter, tills gyllene och genomgräddad. Ta ut kakan ur ugnen. Pricka hål här och där med en gaffel. Droppa saften från den ena citronen ner i hålen. Låt kakan svalna på ett ugnsgaller.
- Skär kakan i fyrkantiga bitar, strö lite florsocker över och servera.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen, Gitte Heidi Rasmussen Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons