Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saftig hallonkaka med citron

06 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på saftig hallonkaka med citron
Saftig, syrlig, söt – den här hallonkakan har allt! Skär i mumsbitar och servera till kaffet. Utmärkt avslut på middagen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du sommarens godaste limoncello-drinkBrand logo
Så gör du sommarens godaste limoncello-drink

Saftig hallonkaka med citron

Att baka med olja i stället för smör ger en lite lättare men mycket saftig kaka.

Baka en saftig hallonkaka med citron

12 bitar

Du behöver:

½ vaniljstång
3 dl (180 g) strösocker
3 ägg
2 ekologiska citroner
120 ml smakneutral olja
1 ¼ dl lättfil
2 dl (140 g) vetemjöl
2 dl (100 g) mandelmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
225 g frysta hallon
40 g mandelflagor

Garnering:

1 msk florsocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Klä en kakform, 20x30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Mosa ihop vaniljfröna med lite socker och vispa sedan ihop vanilj, socker, ägg och rivet skal från de två citronerna. Spar citronerna till senare.
  3. Tillsätt lite olja i taget i äggvispet. Rör ner lättfil i smeten. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan bunke och vänd sedan ner i smeten. Blanda till en slät smet.
  4. Fyll kakformen med smet och fördela hallon och mandelflagor på toppen. Grädda i ugnen i 25–30 minuter, tills gyllene och genomgräddad. Ta ut kakan ur ugnen. Pricka hål här och där med en gaffel. Droppa saften från den ena citronen ner i hålen. Låt kakan svalna på ett ugnsgaller.
  5. Skär kakan i fyrkantiga bitar, strö lite florsocker över och servera.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen, Gitte Heidi Rasmussen Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft

Annons