Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm
- AvRedaktionen
 
Älskar du choklad? Då är det här något för dig. Denna chokladkaka är gjord på mörk choklad och kaffesmörkräm. Garnera med nötter och flingsalt.
ca 15 bitar
Chokladkaka:
175 g mörk choklad, 70 %
90 g smör
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl ljust muscovadosocker
Knappt 1 dl vetemjöl
1 msk kakao
½ tsk salt
Kaffesmörkräm:
6 msk avsvalnat, nybryggt kaffe
100 g rumstempererat, mjukt smör
3 dl florsocker
1 knivsudd salt
Garnering:
25 g hackade hasselnötter
½ tsk flingsalt
Gör så här:
- Hacka chokladen grovt, smält med smör i en skål över vattenbad.
 - Vispa ägg med strö- och muscovadosocker. Rör i den smälta chokladblandningen.
 - Blanda mjöl, kakao och salt, sikta ner det i smeten. Blanda om.
 - Fördela smeten i en bakplåts-pappersklädd rektangulär form, ca 18 x 28 cm.
 - Grädda i 175° i cirka 25 minuter, tills den är fast men ändå kladdig i mitten.
 - Låt formen svalna på galler, lyft sedan ur kakan och låt den svalna helt.
 - Vispa samman kallt kaffe med mjukt smör, florsocker och salt till en tjock smörkräm.
 - Bred krämen jämnt över den avsvalnade kakan.
 - Strö hackade hasselnötter och lite flingsalt över.
 - Skär kakan i fyrkanter och servera.
 
Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft