Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm

Chokladkaka med kaffesmörkräm

Älskar du choklad? Då är det här något för dig. Denna chokladkaka är gjord på mörk choklad och kaffesmörkräm. Garnera med nötter och flingsalt.
19 november, 2019

ca 15 bitar

Chokladkaka:

175 g mörk choklad, 70 %

90 g smör

3 ägg

1 ½ dl strösocker

1 ½ dl ljust muscovadosocker

Knappt 1 dl vetemjöl

1 msk kakao

½ tsk salt

Kaffesmörkräm:

6 msk avsvalnat, nybryggt kaffe

100 g rumstempererat, mjukt smör

3 dl florsocker

1 knivsudd salt

Garnering:

25 g hackade hasselnötter

½ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Hacka chokladen grovt, smält med smör i en skål över vattenbad.
  2. Vispa ägg med strö- och muscovadosocker. Rör i den smälta chokladblandningen.
  3. Blanda mjöl, kakao och salt, sikta ner det i smeten. Blanda om.
  4. Fördela smeten i en bakplåts-pappersklädd rektangulär form, ca 18 x 28 cm.
  5. Grädda i 175° i cirka 25 minuter, tills den är fast men ändå kladdig i mitten.
  6. Låt formen svalna på galler, lyft sedan ur kakan och låt den svalna helt.
  7. Vispa samman kallt kaffe med mjukt smör, florsocker och salt till en tjock smörkräm.
  8. Bred krämen jämnt över den avsvalnade kakan.
  9. Strö hackade hasselnötter och lite flingsalt över.
  10. Skär kakan i fyrkanter och servera.
Recept på chokladkaka med kaffesmör

Chokladkaka med kaffesmörkräm.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: 4 underbara recept för chokladälskaren

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: