Saffransrisotto med grillade skaldjur

  • AvRedaktionen
Saffransrisotto med grillade skaldjur.
Förbered risott­on inne och värm den lätt på grill­en utomhus i en oöm gryta. Servera tillsammans med skaldjur och riv över lite färsk parmesanost.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

4 personer

Tid: ca 30 min

Risotto:

4 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1/2 fänkål

3 msk olivolja

300 g aborioris

2 dl torrt vitt vin

1 kuvert saffran

1 msk färskpressad citron

8 dl kokhet kycklingbuljong

knappt 2 buljongtärningar

50 g smör

1 knippe persilja

Skaldjur:

1 citron

1 klyfta vitlök

1/2 dl olivolja

salt och nymalen svartpeppar

20 jätteräkor med skal

4 havskräftor

ev parmesanost

Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och fänkål. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs alltsammans under cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Sätt gärna på locket, då tar det inte färg när ångan stannar i kastrullen. Krydda med salt och peppar. Tillsätt riset, låt det fräsa tillsammans med löken i 1–2 minuter. Häll i vin och saffran och låt koka någon minut. Sänk värmen till medelhög. Pressa i lite citronsaft.

Koka upp buljongen och mata sedan riset med den heta buljongen vartefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotto ska vara lös och krämig i konsistensen. Dra grytan från plattan och klicka i smör. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter. Klipp över persilja.

Riv skalet av en 1/2 citron och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och tillsätt olja, salt och peppar. Gnid in skaldjuren med blandningen och grilla dem hastigt på båda sidorna. Servera skaldjuren tillsammans med ­risotton och riv ev över lite färsk parmesanost.

Saffransrisotto med grillade skaldjur.
Saffransrisotto med grillade skaldjur.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner