Så öppnar du dina ostron – steg för steg
Att öppna ostron kan vara svårt och har man riktig otur kan det sluta med både det ena och andra jacket i handflatan. Bästa tipset overall är att köpa en ostronkniv. Det viktigaste i själva öppnandet är att få in knixen och inte slinta med kniven.
Maximera chanserna att servera fina och hela ostron med vår enkla guide och imponera på middagsgästerna nästa gång det är dags för bjudning.
Så här gör du:
Rulla ihop en kökshandduk och vira den runt din tumme. Detta för att undvika blodsutgjutelse.
Lägg ditt ostron ovanpå handduken med den flata sidan uppåt och gångjärnen utåt. Ta ett fast grepp runt skalet
För in tippen av kniven försiktigt och vicka den varsamt fram och tillbaka i både höjd- och sidled. Ta inte i för hårt, då kan du slinta. När du känner att ostronet börjar ge med sig, rotera kniven och bänd upp locket.
Torka av knivbladet och gör samma sak på ostronets sidor tills det är helt öppet.
Lägg undan handduken och för in kniven igen. Skär loss muskeln som sitter en bit in, under det övre skalet. Akta så att du inte skadar ostronet. Ta bort locket.
Sist men inte minst, skär av muskeln på ostronets undersida. Skrapa med kniven på undersidan tills du känner att det släpper. Nu är ostronet är färdigt att servera.
Om inget av det här gjorde dig klokare, kolla in videon.