Så mycket socker innehåller Nutella!

03 nov, 2018 
AvRedaktionen
Nutella innehåller mer socker än hasselnötter.
Nutella är ett populärt pålägg och en god ingrediens i många bakverk, men istället för hasselnötter – som många kanske tror – så är den främsta ingrediensen socker.
Annons

Daily Telegraph har publicerat en bild från Reddit som påstår sig visa de exakta proportionerna på ingredienserna i en burk med Nutella. Istället för hasselnötter så innehåller drygt halva burken (55 %) raffinerat socker. En fjärdedel består av palmolja (vilket också är omdiskuterat) och den sista fjärdedelen består av skummjölkspulver, kakao och hasselnötter. Endast 14 % av innehållet är nötter.

Nutella innehåller väldigt mycket socker.
Nutella innehåller väldigt mycket socker.

Nutritionisten Kristen Beck säger till Daily Telegraph att det största problemet med Nutella är att det marknadsförs som ett nyttigt pålägg för barn eftersom det innehåller hasselnötter och kakao.

– Kakao är rikt på antioxidanter och hasselnötter innehåller nyttiga fetter, men fördelarna från dessa ingredienser drunknar i sockret och palmoljan, säger Kristen Beck.

Annons

Enligt etiketten på burken är en rekommenderad portion Nutella 37 gram, vilket motsvarar två matskedar – eller 21 gram socker.

Hemmagjord Nutella är nyttigare

Om du från och med nu hellre vill göra egen Nutella, som både är nyttigare och godare än du köper i affären, så hittar du ett enkelt recept här nedanför. Allt du behöver är hasselnötter, mjölkchoklad och lite honung – och det blir verkligen supergott!

Recept + video: Hemmagjord Nutella

Hemmagjord Nutella är godare och nyttigare än den du köper.
Hemmagjord Nutella är godare och nyttigare än den du köper.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons