Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så lagar du mat med äpplen – 10 goda tips

16 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Nu kommer tiden då de svenska äppelträden svämmar över av härliga äpplen och vi vet hur du bäst ska använda dem i din matlagning. Här får du tio enkla och goda idéer på hur du kan sätta sensommarpiff på frukost, middag och efterrätt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nu kommer äntligen tiden på året då vi kan köpa svenska äpplen i affären, eller till och med plocka dem i trädgården om vi har lyxen att ha äppelträd så nära. Många av de äpplen vi skördar i Sverige är syrliga och passar perfekt för matlagning, både till huvudrätter och desserter. Och frukost med äpplen är en fantastisk start på dagen.

Här kommer tio tips på hur du kan använda äpplen i din matlagning.

Frukostar med äpple

Laga en varm granola

Laga en varm granola med äpple.
Varm granola är som en äppelpaj, fast frukost.

Om du skär äpple i små kuber eller skivor och steker i lite smör tillsammans med kanel och kardemumma, lite honung, havregryn och hackade nötter tills äpplet bli lite mjukt – den doften! Och den smaken! Tillsammans med en rejäl klick turkisk yoghurt har du en riktig drömfrukost.

Annons

Starta dagen med en mugcake

Mugcake måste vara latmaskens bästa bakning. Du rör ner ett gäng ingredienser i en mugg och kör den på hög effekt i mikron i ett par minuter och ut kommer ett litet bakverk. Som magi, nästan. Testa att röra ihop ett halvt hackat äpple (om du vill kan du köra bara äpplet i 30 sekunder i mikron först för att få det lite mjukt), 2 msk havregryn, 1 msk mjöl, 3 msk mjölk, lite kanel och en nypa vaniljsocker. Låt gå på högsta effekt i mikron i två minuter.

Servera den med lite yoghurt.

Luncher och middagar med äpple

Fräscha upp potatissalladen

Potatissallad med en fräsch äppeltwist.
Potatissallad med en fräsch äppeltwist.

Bitar av syrligt äpple lättar upp vilken potatissallad som helst och får den att kännas extra fräsch. Tillsammans med smulad fetaost blir det dessutom en spännande salt-syrlig smak som passar perfekt till grillad kyckling. Annars kan du smaksätta crème fraiche med lite dijonsenap, citron och dill och vända ner i en sallad med fast potatis, rädisor, kapris och äppeltärningar.

Annons

Lyxa till det med en chutney

Det finns knappt något som passar bättre ihop än äppelchutney och fläskkött. Ska du grilla fläskfilé eller annat fläskkött, servera det med en kryddig chutney på tomat och äpple. Skär lika delar äpplen och tomater i små kuber. Börja med att hälla ner äpplet och vatten så att det täcker i en kastrull. Låt sjuda i en halvtimme och tillsätt sedan tomater och hackad gul lök. Krydda med så mycket cayennepeppar, currypulver du vill ha och en skvätt maltvinäger. Låt sjuda i cirka 3 timmar.

Godare ugnspannkaka

Använd skivat äpple när du gör en ugnspannkaka och varva med bacon. Pannkakan blir söt-salt och underbart god. Äter du lingonsylt till kan du testa att blanda ut den med rivet äpple för att göra den lite nyttigare och mycket godare.

Gör laxen extra fruktig

Precis som citrusfrukter fungerar ett syrligt äpple perfekt ihop med lax och annan fisk. Ett gott sätt att kombinera är att servera laxen med ett tillbehör bestående av en mix av bulgur, finhackad gurka, äpple, salladslök och persilja. Den mixen kan du smaksätta mer på egen hand om du vill.

Njut av en höstsallad

Laga en sallad med äpple, valnötter och ost.
En lyxig och matig sallad är en perfekt middag.

Matiga sallader med äpple, nötter och smulad ost hör till klassikerna i köket. Men du måste inte göra en fullständig Waldorfsallad utan kan nöja dig med att kombinera dina favoritsalladsblad med ett tärnat äpple, rostade valnötter och rädisor. Blanda salladen med en dressing gjord på naturell yoghurt och lite citron och toppa med smulad ost, till exempel fetaost eller gorgonzola.

Annons

Det lilla söta i grytan

Få lite syra och sötma i din höstgryta med syrliga äpplen. Fräs kryddiga korvar skurna i bitar, tillsätt sedan tärnade äpplen, tärnad potatis, hackad lök, timjan, senap och lite tranbärsjuice. Fyll upp med grönsaksbuljong och låt koka tills potatisen är helt mjuk.

Efterrätter med äpple

Avsluta med en äppelpizza

En superenkel och god efterrätt, eller varför inte äta den till fikat som ett alternativ till äppelpaj? Fräs ett skivat äpple i smör med några matskedar äppelmos, lite socker och kanel tills äppelskivorna mjuknar. Sprid ut dem på en tunn färdigköpt pizzabotten och grädda i ugnen i 10 minuter. Servera med lite vaniljvisp, glass eller vispad turkisk yoghurt.

Söta små äppelcrêpes

Godare dessert än crêpes med äpple får man leta efter.
Godare dessert än crêpes med äpple får man leta efter.

Små pannkakor fyllda med äpplen och hackade hasselnötter stekta med kanel är precis så gott som det låter. Om du dessutom ringlar lite kolasås ovanpå och serverar med vaniljglass blir det en riktig höjdare.

Foto: TT

Läs mer:

9 tips – så tar du hand om dina äpplen

3 klassiska recept med äpplen

Frozen apple pie martini

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons