Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så grillar du ost – mer än bara halloumi

04 jul, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Grillsäsongen är i full gång och det är många som är sugna på att lägga mer än bara kött på gallret. Här får du de bästa tipsen på hur du kan grilla ost och vilka ostar som passar att grillas.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi är många som gärna lägger annat än kött på grillen, och ost ligger nära till hands. Nu när diskussionerna kring halloumi är heta i media är det lätt att bli lite osäker på om man kan lägga den cypriotiska delikatessen på grillen utan att man samtidigt bidrar till antibiotikaresistensen i världen. Men lugn. Tills saken är utredd går det bra att grilla ost utan att behöva söka sig till just halloumi.

Grillost/eldost/stekost

Grillost och eldost är två bra alternativ till halloumi.
Det finns goda alternativ till halloumi, till exempel grillost och eldost.

Alternativ till halloumi och som du kan använda precis som den. Osten är stadig i konsistensen och passar perfekt för att grilla i skivor eftersom den håller ihop även när den är varm.

Annons

5 sätt att laga grillost:

 • Gör hamburgare med grillad ost istället för kött. Kombinera gärna med skivad avokado eller en röra baserad på avokado.
 • Gör grillade osttacos genom att grilla och skära osten i bitar som du fyller tortillias eller tacoskal med tillsammans med salsa och guacamole.
 • Gör en matig sallad med bitar av grillad ost och kombinera med grillade grönsaker, inlagd paprika, färska örter och matvete.
 • Ostens salta smak passar perfekt med sötare tillbehör, som frukt. Laga en fräsch sommarsallad med grillad ost, vattenmelon, granatäpplekärnor och bulgur.
 • Grilla osten hel på lägre temperatur och under lite längre tid, omkring 15 minuter. Osten blir då mer krämig. När du har grillat osten färdigt skär du den i skivor och serverar med grillade grönsaker.

Brieost

Servera gärna en grillad brieost tillsammans med söta tillbehör.
Servera gärna en grillad brieost tillsammans med söta tillbehör.

En grillad brie blir otroligt krämig och passar som tillbehör till middagen eller som dessert efter middagen tillsammans med söta tillbehör. Grilla din brieost antingen på en bit folie eller på lite lägre värme, då räcker oftast ytterhöljet på själva brieosten som skydd.

5 sätt att laga grillad brie:

 • Grilla brieosten krämig i cirka 10 minuter. Skiva upp osten och använd den som ost på dina grillade cheeseburgers. En helt annan grej än att använda cheddar.
 • Grilla brieosten krämig i cirka 10 minuter. Servera skivor av den grillade osten tillsammans med halverade och grillade persikor och lite honung. Du kan också göra det ännu enklare för dig och servera den grillade osten med marmelad och nötter.
 • Slå in bitar av brie tillsammans med valnötter, pistagenötter, fikon och lite honung i foliepaket. Lägg paketen på grillen och låt dem ligga högt upp på gallret i cirka 8 minuter. Låt paketen vila några minuter innan du öppnar dem.
 • Gör en förrätt genom att grilla en brietårta krämig i cirka 10 minuter. Toppa den grillade osten med soltorkade tomater, grovhackade valnötter och ringla över lite olivolja.
 • Ge den krämiga osten lite sting och servera den tillsammans med en röra av finhackade färska örter (till exempel timja, rosmarin, basilika, oregano) och finhackad röd chili. Blanda örterna med olivolja till en röra. Dela sedan brietårtan i två delar, så att det blir som två tårtbottnar. Lägg blandningen mellan de två delarna och lägg den på grillen i 8–10 minuter.

Chèvre

Grillad chèvre är perfekt till en matig sallad.
Grillad chèvre är perfekt till en matig sallad.

Precis som brieosten kan du grilla chèvre både direkt på gallret eller på ett raster, alternativt så stoppar du osten i foliepaket tillsammans med de tillbehör du vill ha innan du lägger den på grillen.

Annons

5 sätt att laga grillad chèvre:

 • Gör en härlig rödbetssallad med kokade och skivade rödbetor och grillad chèvre.
 • Gör små foliepaket med en rejäl skiva chèvre, valnötter, honung smaksatt med rosmarin (eller vanlig honung) och torkade aprikoser. Grilla i 8–10 minuter och låt stå i paketen några minuter före servering.
 • Pensla ostskivor med citron och slå in dem i paket tillsammans med pinjenötter och timjan. Grilla i foliepaket i cirka 10 minuter.
 • Grilla paprikahalvor fyllda med chèvre och servera som tillbehör till grillat kött.
 • Gör en sallad med grillad chèvre, rucola, spenat, valnötter, soltorkade tomater, bulgur och lite smakrik olivolja.
 • Grilla grönsaker, till exempel zucchini, tomater, paprika och rödlök i ett tråg toppade med bitar av chèvre. Servera som tillbehör till grillat kött eller kyckling.

Andra ostar att grilla

Grillad fetaost passar perfekt till färska örter.
Grillad fetaost passar perfekt till färska örter.
 • Fetaost kan du grilla i foliepaket, den blir otroligt krämig och god. Grilla det gärna tillsammans med färska örter, lite olivolja och vitlök.
 • Mozzarella kan man grilla på olika sätt, antingen i paket lite längre tid eller så trär du minimozzarella på spett tillsammans med körsbärstomater och grillar hastigt.
 • Gorgonzola kan du grilla som tillbehör till kött, till exempel tillsammans med grillad endiv eller hjärtsallad. Du kan också göra små foliepaket med nektariner och gorgonzola och grilla tills osten har smält som en enkel och krämig dessert.

Foto: TT

Läs mer:

Lättlagad trerättersmeny att lägga på grillen

Ta genvägar till att grilla vego i sommar

Kan halloumi vara ett större miljöhot än kött? 

Annons