Så gör du snabbt lyxiga jultryfflar

29 november, 2015

Runt jul hör det till att unna sig mängder av ljuvligt goda och hemgjorda tryfflar. ELLE mat och vin avslöjar sitt bästa recept på hur du lyckas med de små underverken. 

Du behöver:

– 225 g mörk choklad (60-70 %)

– 1 1/2 dl vispgrädde

– 25 g rumsvarmt smör

Garnering:

– kakao

– finhackade nötter

– finhackade karameller (sila bort det minsta ”pulvret”)

– florsocker

– finhackad choklad

– finhackade tranbär

– Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.

Så här gör du: 

Koka upp grädde och häll den över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var femtonde minut. Efter cirka 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma.

Doppa en klick av tryffeln i kakao så att den inte fastnar på händerna och rulla till en slät kula. Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer handgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan valfri garnering.

Läs också: Så gör du eget rödbetsbröd

Bild och recept av ELLE mat och vin