Så gör du perfekta lussebullar

28 november, 2015

Klassiska lussebullar är ett måste under december och Advent! Receptet på hur du enkelt gör de magiska bakverket hittar du här. 

Ingredienser:

– 50 g jäst

– 150 g smör

– 5 dl mjölk

– 250 g kesella

– 1 st ägg

– 2 paket saffran

– 3 dl socker

– 0.5 tsk salt

– 17 dl vetemjöl

– russin

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk i bunke i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på bakbordet, arbeta den blank och slät och dela den i två delar, en till lussekatter och en till saffransbullar.

Dela degen i 15 delar som rullas ut till smala längder. Snurra längderna från varsitt håll till lussekatter som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin i ändarna och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter, till dubbel storlek. Pensla sedan lussekatterna med ägg och grädda i cirka 8 minuter, tills de fått fin färg.

Recept taget från ELLE Mat och vin