Så gör du en siffertårta – steg för steg

Så gör du en siffertårta – steg för steg

Med maräng fixar du enkelt en siffer- eller bokstavstårta att bjuda jubilarer eller födelsedagsbarn på. Så här gör du den, steg för steg.
01 juli, 2021
1:08

Efter reklamen: Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

(1:08)

Siffertårta med maräng och blommor

Dubbla maränger i form av en siffra eller en bokstav med härlig fyllning av grädde och bär emellan – så här enkelt gör du sommarens ljuvligaste kalastårta!

Så gör du en siffertårta med maräng och blommor
Foto Christina Uhlin

8 portioner

Du behöver:

2 marängbottnar
8 st äggvitor
2 tsk citronsaft
4 dl strösocker

Hallonsylt:

250 g hallon
1 ½ dl syltsocker

Gräddkräm:

4 äggulor
3 msk strösocker
2 msk maizena
1 krm vaniljpulver
2 dl mjölk
20 g smör
1 nypa salt
3 dl vispgrädde

Fyllning:

1 dl färska hallon
1 ½ dl skivade jordgubbar

Dekor:

1 dl blåbär
Ätbara blommor
Krossade minimaränger i valfri färg

Steg 1

Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Klä två plåtar med bakplåtspapper och rita upp valfri siffra, cirka 30 cm lång och 20 cm bred. Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum med elvisp. Tillsätt sockret i omgångar under vispning tills marängsmeten är fast och vispen ger tydliga spår. Det tar cirka 8–10 minuter.

Steg 1 – Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum med elvisp
Foto Christina Uhlin

Steg 2

Spritsa ut marängen, gärna lite omlott så att bottnarna får en fin höjd. Ställ in båda plåtarna och grädda i ca 2 ½–3 timmar. Håll koll, de ska släppa från bakplåtspappret och vara torra. Ta ut och låt svalna. (Den övre marängen kan bli färdig före, så ta ut den och höj upp den andra plåten). Koka upp hallon och syltsocker i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Låt svalna i rumstemperatur, förvara sedan i kylskåp. Lägg äggulor, strösocker, maizena, vaniljpulver och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på mellanvärme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen blir tjock. Dra bort från värmen och smält ner smöret och tillsätt en nypa salt. Låt svalna i kylskåp. Vispa sedan 3 dl vispgrädde hårt och vänd ner vaniljkrämen.

Steg 2 – Spritsa ut marängen
Foto Christina Uhlin

Steg 3

Lägg ut en marängbotten och spritsa eller klicka ut gräddkrämen och hallonsylten uppe på.

Steg 3 – Lägg ut marängbotten och spritsa ut gräddkräm och hallonsylt
Foto Christina Uhlin

Steg 4

Lägg på skivade jordgubbar och hallon.

Steg 4 – Lägg på skivade jordgubbar och hallon
Foto Christina Uhlin

Steg 5

Lägg på den andra marängbotten och spritsa ut små klickar av gräddkrämen och toppa varje klick med blåbär.

Steg 5 – Spritsa ut gräddkräm och toppa med blåbär
Foto Christina Uhlin

Steg 6

Dekorera med ätbara blommor och krossade minimaränger. Servera direkt.

Steg 6 – Dekorera med ätbara blommor och krossade minimaränger
Foto Christina Uhlin

Recept: Maja Rehwin Foto: Christina Uhlin

Missa inte

Så lyckas du med tårtan – tips, trix och två magiskt goda recept

Så blir du ett tårt-proffs!

Drömmig pavlova med jordgubbscoulis

En dessert som har ALLT!

3 lyxiga tårtrecept för alla tillfällen

En tårtbit om dagen..?