Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Så gör du egen pasta – här är knepen för att lyckas!

25 mar, 2020 
AvRebecca Wictor
Så gör du egen pasta
Det är både enkelt och kul att göra egen pasta! Du behöver endast två ingredienser och lite kraft för knådandet, sen är du nästan klar. Här några knep för att lyckas med hemgjord pasta.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ägg och mjöl, det är vad du behöver för att göra egen pasta. Men riktigt så enkelt är det ändå inte. Degen ska knådas, vila, bakas ut och såklart kokas innan du kan sätta dig ner och njuta.

Så räddar du din pastadeg

För att göra ett klassiskt recept på pasta behöver du 6 ägg och 600 gram durumvete. Detta knådar du samman med händerna (det går bra att fuska med en matberedare, du måste dock ändå avsluta med händerna). Känns degen för torr kan du blöta dina händer och knåda vidare. Är den å andra sidan för blöt så knådar du in lite extra mjöl, det är dock viktigt att ta lite åt gången så den inte blir för torr. Degen ska inte smula!

Så gör du egen pasta

Forma degen till en boll och låt vila i kylskåp gärna 1-1,5 timme. Sen är det bara att köra igång pastamaskinen. Du delar upp din deg i mindre bitar och tryck till dem lite. Kör samtliga degbitar genom maskinens bredaste tjocklek. När du kört alla bitarna minskar du tjockleken ett steg och kör alla igen. Så håller du på till du kört alla genom den tunnaste inställningen. Efter det är det bara att skära ut och forma pastan efter önskad variant och koka den i salt vatten – snabbt (färsk pasta behöver bara ett par minuters koktid beroende på vilken sort du gjort).

Annons

4 bra pastamaskiner

För att lyckas med att göra egen pasta är det inte ett måste med en maskin, men det underlättar helt klart. För att få till en riktigt tunn pasta kan det vara enklare att använda en bra maskin som någon av dessa:

1. Pastamaskin från Anders Petter

Pastamaskin

 

En pastamaskin från Cervera som du kan göra tagliatelle, spaghetti och pastaplattor med. Här kan du köpa den (reklamlänk)

2. Pastamaskin från Marcato

Pastamaskin Atlas 150

Den här maskinen är en italiensk designklassiker från Marcato. Med denna kan du göra lasagneplattor, fettuccine och tagliolini. Här kan du köpa den (reklamlänk)

3. Pastatillbehör till Kitchen Aid

Pastatillbehör kitchen aid

Har du redan en Kitchen Aid är det värt att investera i detta tillbehör. Det ingår sex utbytbara pastaplattor så du kan göra spaghetti, bucatini, rigatoni, fusilli eller stora och små makaroner. Här kan du köpa den (reklamlänk)

LÄS MER:

Bloggarnas 10 populäraste pastarecept (reklamlänk)

5 lyxiga och smakrika pastarätter (reklamlänk)

Recept: Catarina Köngis krämiga lasagne (reklamlänk)

Recept: Tagliatelle med valnötspesto (reklamlänk)

Annons