Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så gör du den perfekta hamburgaren

03 maj, 2019 
AvJoel Linde
Den perfekta hamburgaren?
Hamburgare är så mycket mer än bara snabbmat. Var och varannan gourmetrestaurang har nu för tiden burgare på menyn. Här delar köttmästaren Johan Jureskog med sig av sina bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mästerkrögaren Johan Jureskog äger och driver Rolfs Kök och Restaurang AG, som flera gånger utsetts till Sveriges bästa köttkrog. Han var även tidig på trenden med gourmetburgare i Sverige och i TV3-programmet ”Världens bästa burgare” åkte han igenom USA för att vässa sina kunskaper.

Restaurang Jureskogs

Johan har även öppnat sin egen hamburgerrestaurang Jureskogs på Jakobsbergsgatan 21 i Stockholm där han serverar gourmetburgare de de bästa och mest hållbara råvarorna.

Här ger Johan Jureskog sina bästa tips för att enkelt laga en riktigt god hamburgare.

Läs mer: Johan Jureskog öppnar egen hamburgerrestaurang

Johan Jureskog och McDonald's svenska VD Olli Kilpi.
Johan Jureskog och McDonald’s svenska VD Olli Kilpi.

Först och främst rekommenderar Johan Jureskog en nötfärs med en fetthalt på mellan 20-25%. Om du vill mala egen köttfärs kan du gärna använda 2-3 olika styckningsdetaljer, men det går så klart bra att köpa färdig färs.

Annons

1. Linda in färsen

Blanda inte färsen, utan linda in den tight i plastfilm till önskad diameter och låt den stå en timme i kylen. Köper du färdig färs är det viktigt att du lyfter den försiktigt över från paketet till plastfilmen.

2. Skär upp biffarna

Ta ut ur kylen och skär tjocka skivor, salta och peppra på utsidan. Använd inga andra kryddor.

3. Stek i stället för att grilla

Köttjuicerna går ner i stekpannan och blir som en karamell i stället för att det rinner ner i grillen. Stekpannan ska nästan nå maxtemperatur, men du behöver inget ytterligare stekfett. Fettet i burgaren räcker men du kan eventuellt använda lite talg för smaksättning. Jureskog steker sina burgare till en innertemperatur på 42 grader och låter dem sedan vila i fem minuter.

4. En minut i ugnen

Efter vilan tjongar du in burgaren på 200 grader i ugnen i en minut, och då kan gärna ost och andra tillbehör hänga med.

5. Rosta brödet – på ena sidan

Brödet bör endast rostas på insidan så att det förblir mjukt på utsidan. Rosta det alltså inte i ugnen, utan hellre över brödrosten eller i stekpannan. Johan rekommenderar briochebröd.

6. Välj tillbehör – ät!

Johans egna favoriter till burgaren är bacon och osten Svarta Sara.

Recept: 5 minihamburgare för ALLA smaker

Är hamburgarna små får man ta två!
Är hamburgarna små får man ta två! Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons