Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen

Grillad pizza trend 2020

Har du inte provat att laga pizza på grillen är det verkligen dags. 
Enklare, och godare, än du tror! Här är våra godaste recept och bästa tips.
02 juli, 2020

Pizza med potatis, aubergine, torkade kantareller och pesto

Recept grillad pizza med potatis

Fixa pizzan på grillen! Den här med potatis, pesto och kantareller är även supergod som snittar till ett glas bubbel.

Vegetarisk pizza med massor av smak. Har du inte torkade kantareller, använd färska som du fräst i smör.

1 pizza

250 g hemgjord pizzadeg (se recept ovan) eller färdig pizzadeg

5 g torkade kantareller

1 knippe basilika

1/2 knippe slätbladig persilja

1 dl olivolja

40 g pinjenötter, rostade

40 g parmesan, färskriven

Salt och nymalen svartpeppar

150 g potatis

50 aubergine

2 msk olivolja

40 g oliver, gröna och svarta

50 g riven mozzarella

Ingredienser pizza

Aubergine, potatis, kantareller, oliver och pesto – supergott på pizza.

Gör så här:

  1. Börja med att lägga de torkade kantarellerna i blöt i 30 minuter. Låt rinna av.
  2. Hacka basilika och persilja, mixa dem tillsammans med oljan. Tillsätt pinjenötter och parmesan, mixa till en grov pesto.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär potatis och aubergine i lövtunna skivor, gärna med mandolin. Vänd dem i olja, salt och peppar.
  5. Bred ut peston på pizzan, fördela potatis, aubergine, kantareller och oliver ovanpå. Strö över den rivna mozzarellan.
  6. Grädda under lock i klotgrill eller gasolgrill på 220° i cirka 10 minuter eller tills den är spröd och gyllene.
  7. Klicka på extra pesto och servera.

Pizza med vitost, sparris och inlagd grillad paprika

Recept grillad pizza med paprika

En härligt salt grillad pizza med inlagd paprika och vitost.

Sommarfin pizza med sparris och söta paprikor. Gott till ett glas rosé.

1 pizza

250 g hemgjord pizzadeg (se recept nedan) eller färdig pizzadeg

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

3 gröna sparrisar, tunt skurna på längden

60 g vitost

2 grillade paprikor, 200 g

2 tsk pinjenötter

Salt och peppar

10 basilikablad

Topping pizza med paprika

Härlig pizzatopping med rostade pinjenötter, basilika, inlagd paprika, sparris, fetaost och vitlök.

Gör så här:

  1. Hacka vitlöken fint och blanda samman med olja. Pensla vitlöksoljan på pizzadegen.
  2. Fördela sparris och getost över pizzan, lägg på paprika och pinjenötter. Krydda med salt och peppar.
  3. Baka pizzan på grillen i 8–10 minuter. Toppa sedan med basilikablad.

Tips! Så fixar du pizzan på grillen

Bild på klotgrill med pizza

Med en pizzaugn eller klotgrill med lock och pizzasten går det utmärkt att grilla pizza.

  1. Med en grill med lock eller en vedeldad uteugn kan du baka fantastiska pizzor med knaprig botten och härlig fyllning.
  2. Pizzorna ska grillas på en kol- eller gasolgrill på cirka 220° under lock, så du är säker på att hålla en jämn och hög temperatur.
  3. Pizzorna kan lagas direkt på grillgallret men även på en pizzasten, förvärm den då på grillen i cirka 10 minuter.
  4. Förbered gärna pizzorna på en plåt eller skärbräda utan kanter inför grillningen, så att det är lättare att få över dem på grillen.
  5. Baka pizzorna i ca 10 minuter, tills de fått lite färg.

Grundrecept pizzadeg

Degen räcker till 10 pizzor, dela upp i cirka 250 g stora bitar.

10 pizzor

25 g jäst

1 liter kallt vatten

1 msk salt

2 tsk socker

3 msk olivolja

200 g durumvetemjöl

1 1⁄2 kg vetemjöl

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olja.
  2. Blanda de två mjölsorterna och rör försiktigt ner dem i vätskan. Jobba igenom degen ordentligt, 7–10 minuter.
  3. Lägg degen i en skål och ställ kallt i minst 6 timmar. Den ska jäsa till dubbel storlek.
  4. Dela degen i 10 bitar om ca 200 g och forma till bollar på ett mjölat bord. Kavla ut dem till pizzor, ca 1⁄2 cm tjocka.

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: