Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Rysk laxsoppa

12 mar, 2015
AvRedaktionen
Rysk laxsoppa med purjolök, morot, rotselleri, oliver och kapris. Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rysk laxsoppa.
Rysk laxsoppa.

4 personer

Du behöver:

500 g lax med ben (t ex stjärtbiten)

1 purjolök

1 gul lök

1 1/2 liter fiskbuljong

persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 morot

1 bit rotselleri (100 g)

20 gröna oliver

smör

3 msk tomatpuré

1/2 tsk timjan

2 vitlöksklyftor

2 dl torrt vitt vin

4 msk kapris

salt

tabasco

1 dl persilja (hackad)

Till servering:

crème fraiche eller gräddfil

Gör så här:

  1. Skär bort ryggbenet och skinnet från laxen. Skär laxköttet i kuber, ca 1 1/2 cm.
  2. Dela på det gröna och vita på purjolöken. Skala och skär den gula löken i mindre bitar.
  3. Koka upp buljongen. Lägg i fiskbenet och skinnet, det gröna på purjolöken, löken, persiljestjälkarna och kryddorna. Koka på svag värme i 15 minuter.
  4. Skär morot, selleri och det vita på purjon i strimlor. Skiva oliverna.
  5. Fräs grönsaksstrimlorna i smör i en gryta utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré, timjan och pressa i vitlök.
  6. Sila ner fiskbuljongen i grytan. Koka upp och sjud på svag värme cirka 5 minuter. Skumma om det behövs.
  7. Tillsätt vin, laxkuber, oliver och kapris. Sjud på svag värme 3–5 minuter.
  8. Smaka av med salt och tabasco och blanda i persiljan.
  9. Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil.

Av: Caroline Hofberg

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons