Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Roy Fares: ”Jag har en riktig superman i köket”

09 apr, 2015 
AvCassandra Lindblom
I den nya TV-serien "United States of Cakes" kommer vi att få se konditorn Roy Fares åka runt i USA och servera sina bakverk. Programmet är baserat på Roys bakbok med samma namn.
Annons
Roy Fares "United States of Cakes".
Roy Fares ”United States of Cakes”.

I ”United States of Cakes” får vi veta hemligheterna bakom en maffig double chocolate raspberry cake, hur man får till en perfekt key lime pie eller hur mycket len fyllning man kan få in i en chocolate cheesecake peanutbutter cake.

Namn: Roy Fares.
Familj: Mamma, pappa, två äldre bröder..
Gör: Tv-konditor, författare och programledare.
Aktuell: Med TV-programmet ”United States of Cakes” på Kanal 5 torsdagar 20.00 med preimär den 9 april.

Vilket är ditt favoritbakverk?
– En nygräddad toscabit, kanelbulle eller klassisk budapest-bakelse. Sen är jag väldigt svag för saker som innehåller kola, choklad och nötter.

Annons

Vad bjuder du helst på till fika?
– Jag bjuder gärna på en god dessert i fina glas, ett enkelt sätt att få saker att se lite lyxigare och godare ut. Tyvärr blir jag själv sällan bjuden på en fika, kompisar tror att man kommer vara kritisk – vilket jag så klart inte är.

Har du något recept du vill dela med dig av?
– Gör crumble, en smuldeg. Enkelt och så gott! Lika delar smör, mjöl, socker havregryn och en nypa salt och lite kardemumma som gräddas. Passar till många olika saker; glass, paj, dessert, jordgubbar med lättvispad grädde och mycket annat.

Hur dukar du?
– Väldigt enkelt och stilrent, jag är ingen som lägger ut en massa löv, blommor och annat plotter på bordet. Valet av porslin ofta ska utgå ifrån vad man ska bjuda på, hur man vill presentera sin dessert eller maträtt och skapa för känsla runt bordet, tycker jag. Royal Copenhagen, Iittala, Villeroy & Boch tycker jag har väldigt vackert porslin.

Annons

Hur ser det ut i ditt kök?
– Mitt kök i Stockholm är väldigt litet, men välplanerat med ljusa köksluckor och rostfritt. Jag har en bra varmluftsugn, det är viktigt när man bakar. Jag bor ju också i Los Angeles delar av året, och köket där är rätt stort och med mycket yta och plats att jobba på. Det märks att det är en kock som har ritat köket, när man står och brassar på plattan, som har både gas och induktionshäll vid köksön, ser man ugnen som är i brösthöjd – så man har verkligen koll. Det har också extra stora och djupa lådor där allt får plats.

Vilken är din bästa produkt i köket?
– Förutom en klassisk handvisp som funkar till mycket så är det min multifunktionella köksassistent från Bosch, den är vit och fin. Man kan verkligen göra allt med den om man har alla delar; pasta, mala kött, baka, vispa, riva, smoothies och så vidare. Den är en riktig superman i köket.

Vilket är ditt favoritbageri i Sverige?
– Självklart stället där jag jobbar ibland, PO Choklad & konditor, men även Tössebageriet, Brunkebergs bageri, Chokladfabriken, Albert & Jacks samt Dessert & Choklad Stockholm som ligger på Lilla Essingen där jag bor.

Annons

Och utomlands?
– Har inget favoritbageri, men tycker att Whole foods är fantastiskt, allt är ekologiskt och de har väldigt bra luncher att köpa med. Jag brukar också besöka Bondens marknad, som de har en gång i veckan, mitt i glammet av Hollywood. Det är kul att stötta de små odlarna, och det är härligt att gå omkring där.

Vilken är din favoritrestaurang?
– Jag älskar grillat. En bitt kött på Grill, Köttbaren eller på Allmänna galleriet i Stockholm är aldrig fel. Jag är inte så mycket för ”fine dining”, utan det ska smaka gott och man ska bli mätt. I Los Angeles är favoriten ett ställe på Sunset plaza som heter Chin chin. Där serveras en kinesisk kycklingsallad som är to die for, jag äter den minst 1–2 gånger i veckan och tröttnar aldrig!

Har du någon favoritkokbok?
– Förutom mina egna (skratt!) så är det Jamie Olivers böcker. Han är väldigt inspirerande.

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?
– Då måste det bli min mammas vinbladsrullar, för då får jag ju med henne på köpet hela livet också.

Annons

Vilket är ditt absolut bästa bakningstips, alla kategorier?
– Att baka är inte som att laga mat. Med matlagning kan man gå lite mer på känsla, salta eller peppra mer eller mindre. Men när det kommer till bakning så är det mer kemi, saker man har i har en viss funktion, det märkt snabbt om man missat något. Ett tips är att läsa recept noga och börja väga ingredienser i stället för att baka med tesked och deciliter.

Fares-bröderna som är kända från filmvärlden är ju dina kusiner, ni växte upp tillsammans i Libanon. Gillar de dina bakverk?
– Klart de gör, de har inget val!

Roy Fares- nutella-cupcakes

Av: Jenny Norberg

Annons