Rostad persika med kanderade valnötter
- AvRedaktionen
 
När persikor bakas i ugnen koncentreras smakerna och de blir sötare. Servera med karamelliserade saltsöta valnötter och lättvispad grädde när de svalnat.
4 port
Du behöver:
4 persikor
100 g Arla Svenskt Smör
Kanderade valnötter:
1½ msk strösocker
3 msk ljus sirap
1 dl valnötter
flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
 - Kärna ur och skär persikorna i stora bitar.
 - Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och hyvla över smöret.
 - Rosta i mitten av ugnen tills de är mjuka, 10-15 min.
 - Lägg upp persikorna på ett på fat, sila av vätskan och spara den.
 - Smält socker och sirap i en varm stekpanna.
 - Häll i nötterna och vänd runt så de blir helt täckta.
 - Häll upp nötterna på en plåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen ca 15 min, rör om var femte min.
 - Ta ut, salta lätt och låt svalna.
 - Strö nötterna över persikorna och häll på lite av den sparade lagen.
 
Tips! Senare på säsongen när persikorna är slut kan du använda plommon.
Recept: Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, för Arla