Krämig rostad paprikasoppa

Recept på krämig rostad paprikasoppa

Betina Hastoft
I ugnen framhävs paprikans sötma samtidigt som den får en härlig grillad. Mixa till en len soppa och toppa med valnötter och crème fraiche.
25 maj, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Krämig rostad paprikasoppa

Smakrik och len, en soppa som funkar året runt!

Laga en krämig rostad paprikasoppa
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

12 röda paprikor
Olivolja,till stekning och pensling
3 gula lökar
4 tsk paprikapulver
3 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
4 burkar krossade tomater
2 tsk socker
Salt och nymalen svartpeppar
3 dl crème fraiche

Till servering:

1 dl valnötter
1 dl crème fraiche
Baguette

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 230°, gärna med grillfunktion. Dela paprikorna i fjärdedelar och pensla skalet med olja. Lägg dem på ett ugnsgaller och grilla dem mjuka i ugnen i cirka 8 minuter. Ta bort skinnet och hacka resten grovt.
  2. Fräs hackad lök genomskinlig och mjuk i olja i en panna. Fräs paprikan tillsammans med löken en kort stund. Tillsätt paprika och pressad vitlök och rör om i några minuter. Häll buljong och tomater över. Smaka av med socker, salt och peppar och koka soppan under lock i 4–5 minuter.
  3. Mixa om det behövs med stavmixer direkt i pannan, tills konsistensen är jämn. Rör ner 1 dl crème fraiche, värm igenom soppan, och smaka av med socker, salt och peppar. Servera med att strö grovhackade valnötter över, lite crème fraiche på toppen och en bit bröd.

Foto: Betina Hastoft