Krämig rostad paprikasoppa
Smakrik och len, en soppa som funkar året runt!
4 portioner
Du behöver:
12 röda paprikor
Olivolja,till stekning och pensling
3 gula lökar
4 tsk paprikapulver
3 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
4 burkar krossade tomater
2 tsk socker
Salt och nymalen svartpeppar
3 dl crème fraiche
Till servering:
1 dl valnötter
1 dl crème fraiche
Baguette
Gör så här:
- Sätt ugnen på 230°, gärna med grillfunktion. Dela paprikorna i fjärdedelar och pensla skalet med olja. Lägg dem på ett ugnsgaller och grilla dem mjuka i ugnen i cirka 8 minuter. Ta bort skinnet och hacka resten grovt.
- Fräs hackad lök genomskinlig och mjuk i olja i en panna. Fräs paprikan tillsammans med löken en kort stund. Tillsätt paprika och pressad vitlök och rör om i några minuter. Häll buljong och tomater över. Smaka av med socker, salt och peppar och koka soppan under lock i 4–5 minuter.
- Mixa om det behövs med stavmixer direkt i pannan, tills konsistensen är jämn. Rör ner 1 dl crème fraiche, värm igenom soppan, och smaka av med socker, salt och peppar. Servera med att strö grovhackade valnötter över, lite crème fraiche på toppen och en bit bröd.
Foto: Betina Hastoft