Rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor

Recept på rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor

Winnie Methmann
Rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor är sommarens godaste och vackraste rätt!
25 maj, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor

Underbara jordgubbar som passar till grillad fisk, kyckling och kött också.

Bjud på rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor
Winnie Methmann

4 portioner

Du behöver:

500 g MSC-märkta räkor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör, till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
4 dl risottoris
2 dl rosévin
1 ½ liter färdig hönsbuljong
75 g parmesan

Balsamicomarinerade jordgubbar:

200 g jordgubbar
2 msk balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

1 näve ärtskott

Gör så här:

  1. Skölj och snoppa jordgubbar och skär dem i bitar. Vänd dem med balsamvinäger, salt och peppar i en skål och låt marinera medan du tillagar resten av maten.
  2. Skala och hacka lök och vitlök och stek dem genomskinliga, men inte så de tar färg, i en traktörpanna. Krydda med salt och peppar. Skölj risottoriset och häll ner i kastrullen, låt fräsa någon minut och häll över rosévinet och låt fräsa med någon minut till. Tillsätt sedan den varma buljongen, lite i taget medan du rör om tills den kokat in. Fortsätt så på samma sätt i cirka 40 minuter tills risotton är krämig och riset kokt men fortfarande har en kärna kvar i sig. Rör ner färskriven parmesan i risotton.
  3. Halstra räkorna i olja i en het stekpanna i några minuter tills de är genomstekta. Servera till risotton, jordgubbarna och ärtskott.

Foto: Columbus Leth, Winnie Methmann