Rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot

Recept på rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot

Columbus Leth
Rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot blir en vacker färgklick på julbordet!
01 november, 2022
Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe
0:38

Efter reklamen: Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe

(0:38)

Slå på ljud

Rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot

Börja i god tid – den här goda och vackert röda fisken behöver ett dygn i kylskåp.

Rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot är ett vackert tillskott på julbordet
Columbus Leth

8 portioner

Du behöver:

400 g hälleflundrafilé
200 g rödbetor
½ tsk fänkålsfrön
2 msk salt
2 msk socker
¼ tsk hela vitpepparkorn
½ citron
2 stjälkar färsk dill

Tillbehör:

2 dl créme fraiche
15 g riven pepparrot
Salt och peppar
2 små rödbetor
1 msk pressad citron
2 msk olivolja

Till servering:

2 nävar vattenkrasse
Danskt rågbröd

Torsk med blomkålsmos och smörstekt spenat – så gör du

Gör så här:

  1. Lägg fisken i frysen i 1 dygn. Ta ut och lägg i en trång form.
  2. Skala rödbetorna och riv dem fint. Blanda med fänkålsfrön, salt, socker, pepparkorn och finrivet citronskal. Häll blandningen över fisken så den täcks helt. Lägg dillstjälkarna ovanpå och täck över formen.
  3. Kyl fisken i 12 timmar. Ta ut ur kylen, skrapa blandningen åt sidan, vänd på fisken och täck med blandningen igen. Täck över och ställ tillbaka i kylen i ytterligare 12 timmar.
  4. Tillbehör: Rör ihop crème fraiche och riven pepparrot, smaka av med salt och peppar. Skala rödbetorna och skär dem i papperstunna skivor, gärna med mandolin. Vänd dem i en marinad av citronsaft, olja, salt och peppar.
  5. Servering: Skrapa fisken ren, klappa den torr och skär i tunna skivor. Lägg den skivade fisken på ett fat med tunnskivade rödbetor, pepparrotsgrädde och krasse ovanpå. Servera med rostat rågbröd och extra pepparrotsgrädde.

Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk