Rödbetskaka med rosa frosting
Rödbeta får ge saftighet och färg åt både kaka och frosting.
8 portioner
Du behöver:
3 ägg
100 g (ca 1 1/4 dl) farinsocker
½ tsk salt
150 g (ca 1 3/4 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 krm malen kryddnejlika
250 g rödbetor
1 dl rapsolja
Frosting:
1 rödbeta
200 g naturell färskost
25 g rumsvarmt smör
75 g (1 ¼ dl) florsocker
Topping:
Ätbara örter eller blommor
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Vispa ägg och farin luftigt. Rör ner salt, mjöl, bakpulver och kryddor i smeten.
- Skala rödbetorna och finriv dem. Vänd ner rödbetor och olja i smeten. Häll smeten i en springform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper, och grädda i ugnen i cirka 35 minuter. Låt svalna i formen.
- Skala rödbetan och finriv den. Pressa rivet genom en sil så du får cirka 1 msk rödbetsjuice. Vispa färskost, smör, florsocker och rödbetssaft i en skål med elvisp och spritsa den sedan på kakan med en rund tyll. Dekorera med ätbara blommor eller örter.
Recept: Linn Grubbström Foto: Columbus Leth