Risotto med sidfläsk och sotad broccoli

Recept på risotto med sidfläsk och sotad broccoli

Krämig och smakrik, toppad med godsaker – detta är en risotto som får gästerna att jubla.
29 augusti, 2019

4 portioner

Du behöver:

2 schalottenlökar

1 dl olivolja

3 dl risottoris, t ex aborio

2 1/2 dl vitt vin

7–10 dl varm grönsaksbuljong

1 broccolihuvud

100 g rökt tärnat sidfläsk

1 tsk svartpeppar

2 dl riven parmesan

2 msk smör

1/2 dl färska hackade örter

salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken och stek i olivolja några minuter tills den blir glansig, men inte tar färg.
  2. Tillsätt riset och fräs riskornen genomskinliga i någon minut.
  3. Tillsätt vinet och låt koka in under omrörning.
  4. Tillsätt 1 dl buljong och låt koka in. Rör om kontinuerligt.
  5. Fortsätt tillsätta buljong, lite i taget, och rör om tills den kokat in, upprepa det tills risotton är krämig, men riset har kvar lite tuggmotstånd.
  6. Dela under tiden broccolin i buketter. Råstek i torr stekpanna tills de blir sotade och mjuknar något.
  7. Rengör pannan och stek sidfläsket krispigt, peppra, låt rinna av på hushållspapper.
  8. Rör ner parmesan och smör i den färdiga risotton och sedan färska örter. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera risotton med broccoli, sidfläsk och några extra parmesanflagor.
Recept på risotto med sidfläsk och sotad broccoli

Risotto med sidfläsk och sotad broccoli.

Recept: Sanna Kekälainen och Frida Eriksson
Foto: Kirsi-Marja Savola