8 saker att rensa bort i köket

8 saker att rensa bort i köket

Våren är här och med den kommer även vårstädningen. Köket är en utmärkt plats att börja med. Genom att rensa bort onödiga saker som bara tar plats och aldrig används får du ett prydligare och mer lättarbetat kök.
24 mars, 2017
Vårstäda köket! Foto: Shutterstock

Vårstäda köket! Foto: Shutterstock

1. Besticklådan

Ligger det en blandning av ätpinnar, bestick som rostat och udda skedar i din besticklåda? Kanske några överblivna plastbestick som smugit in? Då är det dags att rensa ut allt du inte behöver eller har använt under de senaste halvåret. Du kommer inte sakna prylarna, vi lovar.

2. Slitna köksattiraljer

Tallrikar och glas som är slitna, har sprickor, fläckar eller defekter kan du sortera bort på återvinningen. Investera hellre i nya enhetliga tallrikar och glas som du gärna dukar fram när gäster kommer på besök.

3. Köksmaskiner du aldrig använder

Känns det ibland som att du har ont om plats i köket? Kika in i skåpen, står det flera köksmaskiner och dammar och tar plats? Gör dig av med maskinerna du aldrig använder och skänk till någon som har mer glädje och användning för dem, oavsett om det rör sig om en popcornmaskin, en glassmaskin eller dubbletter av stavmixers.

4. Skärbrädan

Är skärbrädan sliten, missfärgad och tråkig? Sortera den i rätt sopor och ersätt den med en ny till våren. Använder du skärbrädor i trä ska du komma ihåg att olja in dem så att deras livslängd förlängs.

Shoppingtips: 9 rustika skärbrädor i trä >>

5. Kryddskåpet

Kontrollera alla kryddor, vilka är gamla eller på väg att bli gamla inom en snar framtid? Rensa ut och sortera så att du kan slänga allt eftersom kryddorna går ut, då slipper du denna punkt nästa vår!

6. Disktrasor och svampar

Disksvampar är ofta den allra smutsigaste produkten i ett hem. De suger till sig bakterier som frodas i dem och att rensa dem under hett vatten räcker inte för att bli av med alla bakterier. Förvara ett litet lager med fräscha disktrasor och -svampar i köksskåpet, då kan du byta ut dem oftare.

7. Dubbletter och fler exemplar

Har du också vad som känns som oändligt många bunkar, skålar och lådor i plast? Kanske har du och sambon hunnit samla på er fyra pastaslevar eller allt för många kastruller? Då är det dags att göra sig av med de du aldrig använder, det frigör plats och gör köket lättare att orientera sig i när du ska laga mat.

8. Kokbokshyllan

Om du aldrig använder dina kokböcker kan det vara dags att ge bort dem till någon som har mer glädje av dem. I dag finns dessutom mängder av recept digitalt, så spara endast dina absoluta favoriter i hyllan.

Läs även: 7 städmissar som får maten att smaka sämre

Rengör stekpannan på rätt sätt! Foto: IBL

Rengör stekpannan på rätt sätt! Foto: IBL