4 sätt att rengöra ugnsplåtar - utan kemikalier

Rengör dina ugnsplåtar med våra smarta tips!

Smutsiga ugnsplåtar med ingrodda matrester? Inga problem! Med enkla medel som såpa, ättika, bakpulver eller Coca-Cola kan de bli som nya igen. Här berättar vi hur!
10 januari, 2017

Ugnsplåtar är hårt utsatta när det gäller smuts och fläckar som kan kännas mer eller mindre hopplösa att bli av med.

Du kan undvika de värsta fläckarna genom att alltid använda bakplåtspapper – oavsett vad du steker, värmer eller bakar i ugnen. Pappret fungerar som ett skydd som fångar upp det mesta av det som spills ut över kanterna. När du är färdig slänger du bakplåtspappret och gör dig därmed också av med eventuella fläckar innan de hinner ta fäste.

Om olyckan redan varit framme ska du inte misströsta. Det är fullt möjligt att bli av med ingrodd smuts på ugnsplåtar, bara man vet hur man gör. Här lär vi dig fyra enkla tekniker.

4 enkla sätt att rengöra ugnsplåtar:

1. Med såpa

Gno in ugnsplåtarna med vanlig grönsåpa. Värm ugnen till 100 grader och ställ in ugnsplåtarna. Värmen gör att smutsen lossnar, vanligtvis redan inom 15 minuter.

2. Med ättika

Häll ättika i formen så att vätskan täcker botten. Värm ugnen till 50 grader och ställ in plåten under några timmar. Ta lite stickprover under tiden och se om smutsen lossnar.

3. Med bakpulver

Blanda några matskedar bakpulver med vatten i en skål och blanda ihop till en fast röra. Smeta därefter ut röran på bakplåten – täck ordentligt! Låt stå i minst 12 timmar och diska därefter som vanligt.

4. Med Coca-Cola

Häll Coca-Cola i bakplåten och låt den stå och dra i några timmar. Diska därefter som vanligt.

Läs också: Enkla knep för att slippa rengöra ugnen

Ta ut maten ur ugnen innan du rör om i den!

Ta ut maten ur ugnen innan du rör om i den! Foto: Shutterstock