Så rengör du ugnen från fastbrända matrester

Rengör ugnen från fastbrända matrester.

Fastbrända matrester är ingen lek att bli av med, men med det här superknepet kan du rengöra ugnen från den tuffaste smuts.
31 januari, 2017

Du vet hur det är, speciellt när man har haft en stor middag där ugnen gått på högvarv med gratänger och liknande. Fastbrända matrester som VÄGRAR att ge med sig hur mycket man än skrubbar och skurar.

Nu är det dags att ta i med hårdhandskarna och lösningen stavas ammoniak. Den illaluktande vätskan används i många rengöringsprodukter och är mycket stark. Du behöver alltså använda gummihandskar!

Så rengör du ugnen från fastbrända matrester:

Du behöver:

1 kastrull med vatten

Ca 2 dl ammoniak

Skål som tål att värmas

1-2 tsk diskmedel

Ca 1 l varmt vatten

Skursvamp av nylon

Gummihandskar

Gör så här:

1. Förvärm ugnen till ca 65 grader.

2. Låt vattnet i kastrullen koka upp.

3. Stäng av ugnen när den nått den önskade temperaturen.

4. Häll ammoniak i skålen och placera högst upp i ugnen. Ställ kastrullen med kokande vatten längst ner. Lämna båda över natten.

5. På morgonen tar du ut både skål och kastrull från ugnen, häll dock inte ut det! Låt ugnen stå öppen i cirka en kvart för att vädras ordentligt.

6. Tillsätt diskmedel och varmt vatten till ammoniaken. Ta på dig gummihandskarna och doppa skursvampen i blandningen och skura ugnen. Allt fastbränt kommer att lossna lätt som en plätt!

Den här metoden är supereffektiv men du behöver vara försiktig, kom ihåg att ammoniak är mycket starkt och absolut inget du vill få på varken hud eller kläder!

Läs också: 4 sätt att rengöra ugnsplåtar – utan kemikalier

Rengör dina ugnsplåtar med våra smarta tips!

Rengör dina ugnsplåtar med våra smarta tips! Foto: Shutterstock