Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Rengör diskmaskinen i 4 enkla steg

29 mar, 2017 
AvHelena Sjögren
När rengjorde du diskmaskinen senast?
När rengjorde du diskmaskinen senast? Många glömmer att själva diskmaskinen också behöver diskas. Här är fyra enkla steg som får den att bli som ny igen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Du använder den dagligen för att se till att resten av köket håller Michelin-klass – eller i alla fall nästan. Men när var senaste gången du rengjorde din trotjänare?

Lugn. Vi har knepet som hjälper dig hålla diskmaskinen ren och fin. Många bäckar små är en bra metod. Ungefär en gång i månaden är det lämplig att göra en mer grundlig rengöring.

1. Håll koll på spolarmarna

Efter varje användning är det därför bra om du spanar in spolarmarna. Det är genom spolarmarna som vattnet trycks upp och sedan sprutas ut på disken. Men de små hålen blir lätt igentäppta av mat och annat. Med hjälp av en tunn ståltråd eller en tandpetare kan du försiktigt avlägsna smutsen.

2. Inspektera filtret

Rena filter ger ren disk. Om du drar ut bottenkorgen på din diskmaskin kommer du se avloppet. Avloppet är täckt av ett galler eller filter. Här fastnar det ofta matrester och i vissa fall även glas. Se till att rensa ordentligt för en ren diskmaskin.

Annons

3. Ta bort fett och kalk

Ättika är en utmärkt – och miljövänlig – rengöringsprodukt. Detta gäller även när du ska göra ren din diskmaskin. Ungefär en gång varje månad är det lämpligt att hälla en deciliter ättika i botten på maskinen innan start. Ättikan kommer ta bort kalk, fett och dålig lukt. Ett annat alternativ är att strö ett par teskedar bikarbonat i botten på maskinen innan du kör din disk.

För att hålla kalk och andra avlagringar borta går det också bra att regelbundet köra en kopp vit vinäger i maskinen.

En annan metod för att bekämpa kalk är citronsyra. Använd cirka 2 matskedar i pulverform och kör i maskinen. Väljer du den här metoden är det dock viktigt att du kör maskinen tom en gång efter behandlingen.

4. Kom ihåg utsidan

När diskmaskinens insida är ren är det förstås lämpligt att även ge utsidan lite omtanke. Torka de gummitätade kanterna med såpvatten. Använd en fuktad trasa eller en liten tandborste.

Läs också: Så rengör du ugnen från fastbrända matrester

Rengör ugnen från fastbrända matrester.
Rengör ugnen från fastbrända matrester. Foto: Shutterstock

Källor: Good housekeeping, Leva&Bo, dinbyggare.se

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons