Skaldjursplatå med tre goda såser

Skaldjursplatå med tre goda såser.

Bjud på en lyxig skaldjursplatå med hummer, kräftor och räkor. Lägg upp skaldjuren på is eller snö på ett vackert fat. Servera med citronklyftor och goda såser.
10 februari, 2019

2 personer

Tid: 20 minuter

Skaldjursplatå:

1 hummer

6 havskräftor

2 nävar röka räkor

1 citron (i klyftor)

Örtolja:

2 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

1 dl hackad gräslök, mynta, basilika

peppar

Gör så här:

  1. Mixa örter och vitlök.
  2. Blanda ner olivolja, peppra efter smak
  3. Låt blandningen dra ett tag så blandas smakerna.
  4. Oljan håller ett par dagar i kylskåp.

Majonnäs med citron- eller tryffelsmak:

2 äggulor

2 dl rapsolja

1/2 tsk dijonsenap

salt och peppar

Smaksättning, citronmajonnäs:

saft och skal från 1 citron
en nypa salt och vitpeppar

Smaksättning, tryffelmajonnäs:

1 tsk hackad tryffel

1 msk tryffelolja

Gör så här:

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur för bästa resultat.
  2. Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna och tillsätt oljan under vispningen, till början en början droppvis och därefter i en tunn stråle.
  3. När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från en halv till en citron eller tryffelhack och -olja.
  4. Salta och peppra efter smak.
Skaldjursplatå med hummer, kräftor och räkor.

Skaldjursplatå med hummer, kräftor och räkor.

Av: Isabelle Olander
Recept: Filippa Ersson-Löf
Foto: Lina Granfelt
Assistent: Emma Nilsson

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: