Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

3 goda röror att dippa allt i

24 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
3 goda röror att dippa allt i
Dipp, såser och spreads gör livet lite godare! Plocka fram krispiga grönsaker, brödpinnar, chips eller spett och doppa loss.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chips med löjromsdippBrand logo
Chips med löjromsdipp

Bröd, chips, grönsaker eller spett – allt går att dippa! Favoriten från Balkan, ajvar, är en kryddig och lite syrlig relish som passar otroligt bra på en skiva bröd eller som tillbehör till både kött och grönt. Klassikern hummus kommer här men med smörbönor istället för kikärtor, vilket gör den ännu krämigare och lenare. Till det asiastiska passar en jordnötssås spetsad med röd curry, du väljer hur mycket efter tycke och smak. Så vad väntar du på? Dippa loss!

Annons

Ajvar med chili och paprika

Ajvar är en kryddig och lätt syrlig relish som kommer från Balkanhalvön. Ingredienserna är ugnsbakade och det ger en lite rökig smak. Använd ajvar som dipp, eller servera som tillbehör till kött eller sallad.

Bjud på ajvar med chili och paprika

6 dl

Du behöver:

3 röda paprikor
1 färsk röd chili
3 lökar
1 aubergine
1 hel vitlök
2 ½ msk olivolja + lite extra till pensling
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft. Skölj paprika och chili. Skär båda på längden, släng fröna och skär chilin och paprikan i stavar. Skala lök och skölj aubergine. Skär båda i ca 1 cm tjocka skivor.
  2. Fördela aubergine, lök, paprika och chili på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med vitlöken.
  3. Pensla alla grönsaker med olja och grädda dem i ugnen i ca 30 minuter, tills de är gyllene och mjuka. Ytan kan vara lätt bränd.
  4. Skala den bakade vitlöken och släng skalet. Mixa vitlök och grönsaker i en mixer tillsammans med olja och vinäger tills konsistensen är sammanhållen men fortfarande grov. Krydda med lite salt.

Hummus på smörbönor

Hummus är en säker hit på snacksbordet, och den kan lätt göras på allt annat än kikärter. Här hjälper butter beans, eller smörbönor, till att göra konsistensen ännu mjukare och krämigare.

Annons
Så gör du hummus på smörbönor

4 dl

Du behöver:

1 burk smörbönor
½ ekologisk citron
2 msk tahini
2 vitlöksklyftor
1 tsk krossad spiskummin
2 msk rapsolja
1 msk vatten
Salt och peppar
1 näve bredbladig persilja

Gör så här:

  1. Häll av bönorna och skölj dem i en sil. Pressa saften ur citronen och blanda citronsaften och tahinin i en mixer eller blender. Skala och pressa vitlöken. Tillsätt vitlök, bönor, spiskummin och olja och mixa ihop allt till en fin och krämig hummus. Justera eventuellt konsistensen med lite vatten om den är för tjock. Krydda med salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.
  2. Skölj och hacka persiljan grovt och vänd försiktigt ner den i hummusen precis innan servering. Dekorera med lite extra persilja.

Jordnötssås med röd currypasta

Den krämiga jordnötssåsen tar nästan ingen tid att göra och är en älskad klassiker inom asiatisk matlagning. Den är mjuk, mild och len i smaken – så tillsätt eventuellt lite chili om du vill ha mer sting.

Recept på jordnötssås med röd currypasta

5 dl

Du behöver:

1 burk kokosmjölk
2 msk röd currypasta
2 msk jordnötssmör utan bitar
1 lime
1 msk socker
1 dl saltade jordnötter
1 msk fisksås

Gör så här:

  1. Koka försiktigt upp kokosmjölken i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Rör ner currypasta och jordnötssmör i kokosmjölken. Mixa eventuellt med en stavmixer om jordnötssmöret är hårt. Häll såsen i en skål och låt den svalna. Pressa limen och rör ner limesaften tillsammans med sockret i en annan skål tills sockret är helt upplöst. Vänd sedan ner den i bunken med såsen.
  2. Hacka jordnötterna grovt. Rör ner dem i såsen och smaka av med fisksås.

Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons