7 vegetariska recept från Mellanöstern

Både falafel och hummus går att köpa färdigt.

Enligt en färsk undersökning vill många svenskar lära sig mer om mat från Mellanöstern, som många gånger är både hälsosam och vegetarisk. Här delar vi med oss av några enkla recept.
26 december, 2017

Undersökningen, som är utförd av Demoskop på uppdrag av matproducenten Sevan, visar att var tredje svensk (35%) vill lära sig mer om Mellanösternköket. Bland unga i åldrarna 18–35 år är siffran 52%.

Så gick undersökningen till

I undersökningen tillfrågades svenskarna om deras matpreferenser, matnyfikenhet och syn på andra kulturer. Förutom att resultaten visar på en bred matnyfikenhet indikerar undersökningen att okunskapen kring Mellanösternköket är fortsatt stor.

– Vi ser att det är stor okunskap om det här köket men det är glädjande att vi ser en minst lika stor nyfikenhet, speciellt bland yngre. Det beror troligen på att unga är bättre på att umgås med människor från andra länder och kulturer, säger Julia Kronlund, marknadschef Sevan.

Samband mellan matnyfikenhet och tolerans

Av de som gillar Mellanösternmat anser nio av tio att invandring har berikat Sverige. Även bland de som gillar vegetarisk kost är synen på invandring positiv. Bland de som föredrar husmanskost höll endast sex av tio med om påståendet.

– Det är uppenbart att utforskandet av mat från andra länder också innebär en ökad tolerans för kulturen och människorna. Matnyfikenheten verkar leda till en ökad förståelse för kulturen som maten härstammar från och det är underbart att den yngre generationen driver på, säger Julia Kronlund.

7 vegetariska recept från Mellanöstern:

1. Falafel med rödbeta, bulgur, grönkål och aprikoser

Smakrik falafel med en lättgjord tabbouleh på grönkål och söta aprikoser. En syrlig fetaostkräm och peperoni – milda eller heta – är gott till.

Till receptet >>

Falafel med rödbeta, bulgur, grönkål och aprikoser.

Falafel med rödbeta, bulgur, grönkål och aprikoser.

2. Hummusstallrik med halloumistekt zucchini

Enkel plocktallrik med hummus och halloumistekt zucchini. Servera med pitabröd som orientaliska tapas eller ett matigt tilltugg.

Till receptet >>

Hummusstallrik med halloumistekt zucchini.

Hummusstallrik med halloumistekt zucchini.

3. Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush

Vegetarisk variant av den kebabliknade rätten shavarma med blomkål istället för kött. Servera med baba ganoush och gärna en sallad med bönor för proteinets skull.

Till receptet >>

Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush.

Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush.

4. Falafelsallad med rostat pitabröd och tahinasås

Färgstark falafelsallad med krispigt bröd och syrlig lök. Servera med färdig tahinasås som du gärna kan runda av med lite flytande honung.

Till receptet >>

Falafelsallad med rostat pitabröd och tahinasås.

Falafelsallad med rostat pitabröd och tahinasås.

5. Köftekryddad ostronskivling i libabröd med paprikaröra

Köfte är ett samlingsnamn för turkiska färsrätter, men det är också namnet på en krydda som passar fint ihop med ostronskivling. Servera i libabröd med paprikaröra.

Till receptet >>

Köftekryddad ostronskivling i libabröd med paprikaröra.

Köftekryddad ostronskivling i libabröd med paprikaröra.

6. Ugnsbakad pumpa med baba ganoush

Söt pumpa med rökig baba ganoush och matig linsröra. Rätten passar lika bra på höstmiddagen som på julbordet. Servera gärna med ett gott bröd.

Till receptet >>

Ugnsbakad pumpa med baba ganoush.

Ugnsbakad pumpa med baba ganoush.

7. Falafelvåfflor med granatäpplesirap och getostsallad

Har du testat att göra falafel i våffeljärnet? Perfekt att servera med sallad och ost som en förrätt eller enklare middag. Den sötsyrliga sirapen blir god till de krämiga getostbollarna.

Till receptet >>

Falafelvåfflor med granatäpplesirap och getostsallad.

Falafelvåfflor med granatäpplesirap och getostsallad.