Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Så här enkelt gör du en magisk drink som ändrar färg

22 okt, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
drink som byter färg
Imponera på dina gäster genom att göra drinkar som skiftar färg – det är (mycket!) enklare än du tror.
Annons
Magic Color Changing Margarita – cocktailen som ändrar färgBrand logo
Magic Color Changing Margarita – cocktailen som ändrar färg

Det låter som trolleri, men det enda du behöver är faktiskt ett pulver, och något surt. Den magiska ingrediensen som gör att drinken skiftar färg används av bartenders världen över och heter butterfly pea powder. Pulvret ger en naturligt blå ton på vätskan som det blandas med, och när den sedan kommer i kontakt med syra skiftar färgen till vackert rosa. Här är några enkla exempel på hur man kan använda pulvret i drinkar.

Recept: Magisk färgskiftande margarita

lila/rosa margarita

Du behöver:

Till en (stark!) drink, eller två små.

6 cl tequila

2 cl triple sec eller cointreau

1 cl syrup

Annons

1/2 tsk butterfly pea powder

3 cl limejuice

Gör så här:

Blanda ihop allt utom limejuicen och häll i ett glas med is. Dags för magin! Tillsätt 3 centiliter limejuice. Färgskiftningen uppstår när limen och butterfly pea-pulvret blandas. Fint va?

Recept: Magisk färgskiftande moscow mule

Är inte tequila din grej? Här är ett annat tips på en god drink som följer samma princip. I den här drinken visar vi också hur man kan arbeta med pulvret på ett annat sätt – nämligen att göra is av det! Då använder du med fördel te-varianten av blommorna och låter dem dra i vatten en dag innan du fryser ner det vackert färgade vattnet till is. Isen gör att effekten kommer långsamt och gradvis när den smälter i kontakt med de övriga ingredienserna i drinken, som alla har någon form av syra.

Du behöver:

Till en drink.

2 cl limejuice

4 cl vodka

10 cl ginger beer

Is av butterfly pea powder

Gör så här:

Blanda alla drinkingredienser och fyll på med generöst av den blåa isen. Njut av effekten.

Recept: Magisk färgskiftande alkoholfri lemonad

Magisk färgskiftande alkoholfri lemonad

Ytterligare ett sätt att använda sig av pulvret är att låta det bli en vackert blå sockerlag. Blanda två delar vatten med en del strösocker (1-2 dl brukar vara lagom) och låt koka upp tillsammans med en eller ett par teskedar av pulvret, beroende på hur mycket du gör och hur stark färg du vill ha.

Annons

Du behöver:

Till 3-4 glas

Syrup av butterfly pea powder

Citroner, ca 8 stycken

Vatten

Gör så här:

Gör sockerlagen, låt den svalna. Häll upp ganska generöst i ett glas med is – kanske halva glaset. Blanda 1,5 dl citronjuice med 3 dl vatten och häll sedan på. Njut av den coola effekten, men glöm inte bort att blanda runt till en helt mörkrosa drink innan du dricker, annars blir det väldigt surt i början och väldigt sött i slutet.

Vad är butterfly pea powder?

Butterfly pea-pulver är gjort av torkade blåa ärtblommor, som växer i Thailand. Pulvret är nästan smaklöst, men kan ha en liten jordig ton. Det döljs dock fint av citron eller lime. Finns att köpa på nätet och i exempelvis utvalda hälsobutiker.

Foto: Katarina Mattson/Unsplash

Video: Katarina Mattsson

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons