Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Så enkelt gör du ginpasta med smak av citron

08 apr, 2021 
AvEmma Castman
River parmesan över pasta
Fira G&T-dagen den 9:e april med en pastarätt som smakar gin! Här delar matkreatören Gabriella Skog med sig av sitt smarriga recept på Rigati alla Gin med sotad citron.
Annons
Så gör du drinken Pink on pink med ginBrand logo
Så gör du drinken Pink on pink med gin

Tycker du om gin och pasta? Då borde Gabriella Skogs recept på ginpasta med smak av citron vara något för dig.

Maträtten, som är framtagen tillsammans med Gordons, är enkel att göra men festlig att äta – och gör sig lika bra en vardag som när det vankas galej.

– Jag älskar att testa nya smaker och det roliga med det här projektet var att kombinera ginens kryddighet med traditionellt italienska smaker som tomat och basilika. Detta är ett väldigt enkelt recept som alla kan göra och det smakar gudomligt, säger Gabriella Skog, nordisk matkreatör, i ett pressmeddelande.

Recept: Rigati alla Gin med sotad citron

Cirka fyra portioner

Annons

Du behöver:

Olivolja

400 g pasta Rigati

1 ekologisk citron

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflakes

200 g tomatpure (en tub)

1 dl Gordons Sicilian Lemon Distilled Gin

2 dl grädde

25 g smör

Salt, peppar, socker

100 g parmesan

Färsk basilika

Gör så här:

1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör dina andra förberedelser.

2. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.

3. Riv parmesan och ställ åt sidan.

4. Finhacka all lök. Varm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tillsätt schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsatt sedan vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.

Annons

5. Tillsätt hela tuben tomatpure och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera (vispa ur) pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.

6. Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om.

7. Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningen. När pastan är al dente: Tillsätt ca 1/2 till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt 3/4 av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.

8. Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk basilika och lite ringlad olivolja.

Matcha maten med en drink – så gör du Gin Tonic med sotad citron och basilika

Gin tonic med sotad citron

1 drink

Du behöver:

2 cl Gordons Sicilian Lemon Distilled Gin

5 cl Tonic

1 ekologisk citron

Färsk basilika

Annons

Is

Gör så här:

1. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan. (Alternativt använd halvan som blev över från pastareceptet).

2. Tillsätt 2 cl gin till ett glas. Lägg en sked i glaset och häll tonic längst med skedskaftet, ned i glaset. Detta görs för att behålla kolsyran i tonicen. Ta sedan ur skeden.

3. Skär av den yttersta sotade skivan på citronen, spara till garnityr. Pressa ned citronsaft från resterande halvan ned i glaset. Tillsätt sedan isen.

4. Klappa ett par basilikablad försiktigt mellan handflatorna, detta är för att få fram aromer. Tillsätt dem i glaset och rör runt med en sked. Garnera drinken med ytterligare något basilikablad samt den sotade citronskivan.

Foto: Joseph Eriksson/Gordons

Annons