Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Recept: Så gör du Baileyspizza med smak av jordgubbar

16 jun, 2021 
AvEmma Castman
Recept på efterrätten Baileyspizza
På jakt efter en annorlunda efterrätt till midsommar? Då ska du definitivt läsa vidare! Här är receptet på sommarens trendigaste efterrätt – Baileyspizza med smak av kolasås, brynt smör och jordgubbar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du Gin och tonic med fläder och hallonBrand logo
Så gör du Gin och tonic med fläder och hallon

Lagom till midsommar har Baileys gått samman med Nicole Jacobsen och Gustaf Björlin från Badass Food Stories och lanserat en nytänkande efterrätt som verkligen andas sommar. Nämligen Baileys berry nice slice by Badass Food Stories – som enklast beskrivs som en napolitansk dessertpizza med smak av jordgubbar.

– Det säger sig självt att en nygräddad pizza med luftiga kanter är en utsökt grund för söta toppings och det självklara avslutet på en vällagad middag. Det är hög tid att byta ut tårtan mot jordgubbspizza på borden i sommar. Och vi har experimenterat fram en midsommardröm med hjälp av Baileys strawberries and cream, säger matkreatörerna Nicole Jacobsen och Gustaf Björlin.

Annons

Sugen på att testa att göra din egen Baileys berry nice slice? Spana in receptet nedan!

Recept: Så gör du dessertpizza med jordgubbar

Dessertpizza med jordgubbar

1 pizza

Ingredienser:

Napolitansk deg (köp eller gör egen)

Kräm på Baileys strawberries and cream

Rårörda jordgubbar

Färska jordgubbar (ett paket)

Brynt smör salted caramel

Havssalt

Citronmeliss (alt. harsyra eller röd oxalis)

Ätbara blommor (för att dekorera med)

Tillagningsanvisningar för pizzadegen, Baileys strawberries and cream-krämen, de rårörda jordgubbarna och det brynta smöret med salted caramel visas längre ner.

Gör så här:

  1. Om du inte har en pizzaugn i trädgården så ställ ugnen på högsta värme med bakstål/baksten på ett galler.
  2. Baka ut pizzan genom att lägga en färdigjäst degboll i en hög med mjöl. Platta ut degen med fingrarna och forma till en rund pizza. Viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt i ugnen.
  3. Lägg några delade jordgubbar jämt över degen för att förhindra att den reser sig.
  4. Grädda i ugnen tills degen är klar. Låt den sedan svalna något innan du börjar toppa pizzan.
  5. Börja med att spritsa ut Baileys strawberries and cream-krämen vid jordgubbarna. Toppa sedan med rårörda jordgubbar och avsluta med att ringla brynt smör salted caramel över pizzan, addera lite flingsalt och dekorera med citronmeliss och ätbara blommor. Färdigt!

Så färdigställer du pizzans komponenter, steg för steg

Napolitansk pizzadeg

Du behöver:

Annons
  • 500 g vatten
  • 22 g salt
  • 5 g jäst
  • 750 g pizzamjöl (Tipo 00)

Degen förbereder du smidigast samma morgon och låter den jäsa i rumstemperatur tills det är dags att äta. Blanda vatten, salt och jäst. Tillsätt mjölet och knåda degen i 5 minuter. Jäs i bunke i 3 timmar. Dela och forma till 230 gram-bollar. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i cirka 3 timmar eller tills det är dags att baka ut och toppa pizzan.

Baileys strawberries and cream-kräm

Du behöver:

  • 200 g crème fraiche
  • 200 g färskost
  • 2 msk florsocker
  • 10 cl Baileys strawberries and cream
  • Citronzest

Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir tjock. Först blir den lös men fortsätt vispa tills den tjocknar. Vänd sedan ner färskosten till en slät kräm. Smaksätt med florsocker, citronskal och Baileys strawberries and cream. Se till att den har en tjock, krämig och luftig konsistens. Häll över i en spritspåse, förvara kallt tills servering.

Rårörda jordgubbar

Du behöver:

  • 1 paket jordgubbar
  • 1 msk socker
  • 1 st zest från en citron
  • Citronsaft från en halv citron
  • Citronmeliss

Rensa och dela jordgubbarna i fyra delar, placera i en skål. Riv över citronskal, blanda sedan med socker och citronsaft. Låt marinera cirka 30 minuter innan servering.

Brynt smör salted caramel

Du behöver:

  • 75 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1,5 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 tsk flingsalt

Bryn smöret i en kastrull på hög värme tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Smöret är perfekt brynt vid 125 grader. Häll på grädde och mörkt muscovadosocker, låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner salt och låt svalna.

Foto: Bailey

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons