Rågbröd med apelsin och sirap

  • AvRedaktionen
Recept på rågbröd med apelsin och sirap
Baka ett juligt matbröd! Detta rågbröd med apelsin och sirap är en ny vinterfavorit. Bröden håller i sig i 6-10 dagar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

3 bröd

Rågbröd:

1 liter apelsinjuice

100 g jäst

1 dl solrosfrö

2 tsk salt

3 dl baksirap

3 dl rågmjöl

3 dl lantbrödsmjöl

12 dl vetemjöl

3 dl havrekli

Sirapsglace:

1 dl sirap

½ dl vatten

Gör så här:

  1. Värm juicen fingervarm i en kastrull.
  2. Häll över juicen i en stor bunke.
  3. Smula ner och rör ut jästen.
  4. Hacka solrosfröna och blanda ner i juicen med salt, sirap, de tre olika mjölsorterna samt havrekli.
  5. Arbeta degen smidig och fördela i tre smorda avlånga brödformar.
  6. Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i ca 1 timme.
  7. Värm ugnen till 150° varmluft.
  8. Grädda bröden i ugnen i ca 1 timme.
  9. Blanda sirap och vatten i en skål.
  10. Ta ut bröden från ugnen och pensla dem med sirapsglace.
  11. Grädda klart i ytterligare 30 minuter.
  12. Låt bröden svalna på ett ugnsgaller.
Recept på rågbröd med apelsin och sirap
Rågbröd med apelsin och sirap.

Av: Sanna Kekäläinen

Foto: Fabian Björk

LÄS MER:

Rågbröd med fetaostkräm, avokado och dukkah

Rågbröd med chèvre och blåbärsvinägrett