Potatispizza med tryffelkräm

Recept på potatispizza med tryffelkräm
Betina Hastoft
Allt som behövs för att få pizzan att kännas lite lyxigare är tryffelkräm och tunt skivad potatis. Som handen i handsken en lat dag i soffan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsåsBrand logo

Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsås

Potatispizza med tryffelkräm

Potatispizza med krämig svampfyllning och tryffelsmak.

Svårslaget god potatispizza med tryffelkräm
Betina Hastoft

3 pizzor

Tid: 30 minuter + tid för jäsning

Du behöver:

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
50 g durumvetemjöl
275 g vetemjöl, gärna Tipo 00

Fyllning:

2 potatisar (ca 150 g totalt)
150 g champinjoner
1 liten gul lök
2 kvistar färsk rosmarin
Smör till stekning
1 msk tryffelolja
Salt och peppar
100 g riven mozzarella
50 g rucola
40 g hyvlad parmesan i flagor

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i vattnet, rör om tills den löst sig. Tillsätt olja, salt, durumvetemjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen 10–15 minuter, gärna i maskin. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget. Dela degen i tre bollar, täck med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
  2. Fyllning: Skär potatisarna i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten i 15 minuter och torka dem noggrant. Skär champinjonerna i mindre bitar och grovhacka löken. Fräs svamp, lök och rosmarin mjukt i smör på medelvärme i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer direkt i kastrullen så det blir en slät puré. Tillsätt tryffelolja, salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 250°. Tryck ut degen till cirklar, och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Bred svamppuré på pizzabottnarna, strö över mozzarella och lägg på potatisskivorna. Grädda pizzorna en åt gången i ugnen i cirka 10 minuter. Servera med rucola, hyvlad parmesan och lite extra tryffelolja.

Foto: Betina Hastoft