Små plommonpajer med apelsinkräm

Små plommonpajer med apelsinkräm.

Söta små pajer med plommon och apelsinkräm. Om du inte har små kakformar kan du göra en stor kaka och skära ut bitar till servering.
08 augusti, 2018

6 personer

Du behöver:

175 g mjukt smör + lite till formarna

3 dl vetemjöl

1 1/4 dl rårörsocker

1/2 vaniljstång, fröna

1 1/2 dl havregryn

12 små kakformar, 5 cm i diameter, eller 1 stor, 22 cm i diameter

Fyllning:

3 ägg

2 1/2 dl crème fraîche

75 g socker

100 g marsipan

8 plommon

Garnering:

50 g osaltade pinjenötter

Apelsinkräm:

200 g mascarpone

200 g grekisk yoghurt

1 ekologisk apelsin, skalet

1/2 vaniljstång, fröna

4–6 msk florsocker

Gör så här:

  1. Smörj kakformarna med lite smör. Blanda smör med mjöl, socker, vaniljfrön och havregryn i en stor skål. Tryck ut smuldegen i de smorda kakformarna.
  2. Gör fyllningen genom att vispa ihop ägg, crème fraîche och socker med en gaffel. Skär marsipanen i små fyrkanter och vänd ner i äggmassan. Klicka ner blandningen i de degfyllda kakformarna. Ställ sedan kallt.
  3. Värm ugnen till 175°. Kärna ur och skär plommonen i tunna skivor. Hacka pinjenötterna grovt. Fördela plommon- skivorna ovanpå de ogräddade pajerna och strössla med pinjenötter. Baka mitt i ugnen ca 30 minuter.
  4. Rör ihop ingredienserna till apelsinkrämen. Om du blandat den i förväg, så rör upp den lite strax före servering. Servera som tillbehör till de ljumma pajerna.
Små plommonpajer med apelsinkräm.

Små plommonpajer med apelsinkräm.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft