Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Planka Melker & Danyel

27 jul, 2011 
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Melker Andersson & Danyel Couet

Gamla Villa Godthems paradrätt plankstek har beskyllts för att vara en bakteriehärd. Ändå har nya Villa Godthemminst 7–8 olika sorters plankor på menyn.

– Men vi har hittat ett sätt att göra planksteken hygienisk, säger Melker Andersson: Vi kommer att ha två lager planka, en huvudplanka och ovanpå den en bruksplanka som gästen äter på en enda gång, sedan används träplankorna som ved i våra vedugnar. Det är bland det viktigaste för oss – att gästerna känner sig trygga när de äter vår mat.

Plankstekarna i Danyel Couet och Melker Anderssons tappning liknar heller inte alls det som serverades här förut. På plankor av ek eller cederträ samsas fräscha grönsaker med grillat kött, fisk, skaldjur eller vegetarisk mat som kommer att bäras ut från ett kök som är helt nytt och som sticker ut på den vackra trävillan med krönta fönsterkupor i ärgad koppar på taket (med tinnar på toppen, som här och där pekar charmigt snett).  Exklusivt för ELLE mat & vin lagade Melker & Danyels egna special plankstekar! Melker bjöd på Kalvkotlett med citron och pepparrotssmör, och Danyel serverade en Piggvar med pepparrot, gravad citron och svenska rötter. Nya Villa Gothem ska bli en folklig restaurang för alla årstider – i trädgården blir det matkafé med lättare rätter, som har öppet från klockan 11 under den varma årstiden, sedan finns restaurangen med veranda som har öppet kvällstid på vardagar. Plus en bar- och loungedel. På vintern kommer vi tända den öppna spisen i restaurangen, säger Melker.

– Vi vill verkligen betona öppenheten, så vi har öppet sju dagar i veckan. Det ska vara en känsla av just ett ”godth hem”, varmt och ombonat, säger Danyel.

Text Ana Udovic  Foto Jenny Grimsgård  Styling Victoria Nordström

Annons