Pizzadeg från grunden och enkel tomatsås

Pizzadeg och tomatsås.

Pizzan blir så mycket godare om du gör hemmagjord pizzadeg. Tomatsåsen är superenkel och behöver bara koka ihop. Det blir en stor sats men det går utmärkt att frysa det som blir över.
07 januari, 2018

Pizzabotten

Tid: 15 minuter + jästid

Du behöver:

50 g jäst

2 tsk flingsalt

3 msk olivolja

3 dl vatten, 37°

ca 7–8 dl vetemjöl special

Gör så här:

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.

Häll i salt och olja och tillsätt mjölet, lite i taget, degen ska bli ganska fast och elastisk. Om det blir mjöl över, spara det till utbaket. Låt degen jäsa i en bunke under bakduk i cirka 30 minuter.

Dela degen i bitar och kavla ut till önskad form.

Tomatsås

ca 1 liter

Tid: 30 minuter + tid för avsvalning

Du behöver:

1 liter passerade tomater på flaska

2 vitlöksklyftor, skalade

1 knippe basilika

1/2 dl olivolja

salt och peppar

Gör så här:

Koka upp passerade tomater, hela vitlöksklyftor och olivolja.

Sänk värmen, smaka av med salt och peppar, tillsätt hela knippet basilika och låt såsen sjuda i cirka 20–30 minuter. Ta av från värmen och sila bort vitlöken och basilikan. Låt svalna innan användning.

Tips på toppings: 12 galet goda gourmet-pizzor

Pizza med fikon, prosciutto, pinjenötter och ruccola.

Pizza med fikon, prosciutto, pinjenötter och ruccola. Foto: IBL

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: