Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Pizza med mozzarella och pancetta

10 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på pizza med mozzarella och pancetta
Det bästa med pizza är att den går att variera in i oändligheten – som denna kalljästa pizza med krämig mozzarella, pancetta, svamp och rosmarin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Pizza med mozzarella och pancetta

Kalljäst pizza med godaste toppingen!

Så gör du pizza med mozzarella och pancetta

4 portioner

Du behöver:

5 g jäst
2 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
50 g (1,2 dl) dinkelmjöl fullkorn
250 g (4,2 dl) pizzamjöl (t ex Tipo 00)

Tomatsås:

1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja till stekning
1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
1 kruka färsk basilika
½ tsk strösocker
Salt och nymalen svartpeppar

Topping:

2 färska mozzarellabollar
100 g pancetta, skivad
1 rödlök
200 g valfri svamp
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

1 näve slätbladig persilja
25 g nyriven parmesan

Gör så här:

  1. Kalljäst pizzadeg: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och fullkornsmjöl och rör om. Tillsätt pizzamjölet och rör ihop degen i en degblandare i 5–10 minuter, tills degen är slät och släpper skålens kanter.
  2. Lägg degen i en stor, ren skål smord med lite olja, täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i kylen i minst 8 timmar. Ta ut degskålen ur kylen 30 minuter innan du rullar ut den.
  3. Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Stek vitlök i olivolja i en kastrull på medelvärme tills den får lite färg. Tillsätt hackade tomater och basilika och koka upp. Låt såsen puttra i 10 minuter och krydda med socker, salt och peppar. Mixa tomatsåsen med en stavmixer och låt svalna.
  4. Stjälp upp pizzadegen på ett mjölat bord och dela den i två bitar. Kavla ut varje degbit till en rund pizzabotten med en kavel. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar och lägg en pizzabotten på varje bakplåt.
  5. Värm ugnen till 250° varmluft. Bred ett tunt lager tomatsås på varje pizzabotten (förvara överflödig tomatsås i kylen i 2–3 dagar).
  6. Riv mozzarella i mindre bitar och fördela på pizzorna. Riv pancetta i mindre bitar. Skala rödlöken och skär i tunna skivor. Rengör svampen med pensel.
  7. Fördela pancetta, rödlök och kantareller på pizzorna. Ringla över olja och smaksätt med rosmarin, salt och peppar. Grädda pizzorna krispiga och gyllene i ugnen i 10–12 minuter.
  8. Toppa de heta pizzorna med hackad persilja och nyriven parmesan och servera.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons