Pizza med mozzarella och pancetta

Recept på pizza med mozzarella och pancetta

Betina Hastoft
Det bästa med pizza är att den går att variera in i oändligheten – som denna kalljästa pizza med krämig mozzarella, pancetta, svamp och rosmarin.
10 januari, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Pizza med mozzarella och pancetta

Kalljäst pizza med godaste toppingen!

Så gör du pizza med mozzarella och pancetta
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

5 g jäst
2 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
50 g (1,2 dl) dinkelmjöl fullkorn
250 g (4,2 dl) pizzamjöl (t ex Tipo 00)

Tomatsås:

1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja till stekning
1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
1 kruka färsk basilika
½ tsk strösocker
Salt och nymalen svartpeppar

Topping:

2 färska mozzarellabollar
100 g pancetta, skivad
1 rödlök
200 g valfri svamp
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

1 näve slätbladig persilja
25 g nyriven parmesan

Gör så här:

  1. Kalljäst pizzadeg: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och fullkornsmjöl och rör om. Tillsätt pizzamjölet och rör ihop degen i en degblandare i 5–10 minuter, tills degen är slät och släpper skålens kanter.
  2. Lägg degen i en stor, ren skål smord med lite olja, täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i kylen i minst 8 timmar. Ta ut degskålen ur kylen 30 minuter innan du rullar ut den.
  3. Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Stek vitlök i olivolja i en kastrull på medelvärme tills den får lite färg. Tillsätt hackade tomater och basilika och koka upp. Låt såsen puttra i 10 minuter och krydda med socker, salt och peppar. Mixa tomatsåsen med en stavmixer och låt svalna.
  4. Stjälp upp pizzadegen på ett mjölat bord och dela den i två bitar. Kavla ut varje degbit till en rund pizzabotten med en kavel. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar och lägg en pizzabotten på varje bakplåt.
  5. Värm ugnen till 250° varmluft. Bred ett tunt lager tomatsås på varje pizzabotten (förvara överflödig tomatsås i kylen i 2–3 dagar).
  6. Riv mozzarella i mindre bitar och fördela på pizzorna. Riv pancetta i mindre bitar. Skala rödlöken och skär i tunna skivor. Rengör svampen med pensel.
  7. Fördela pancetta, rödlök och kantareller på pizzorna. Ringla över olja och smaksätt med rosmarin, salt och peppar. Grädda pizzorna krispiga och gyllene i ugnen i 10–12 minuter.
  8. Toppa de heta pizzorna med hackad persilja och nyriven parmesan och servera.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft