Pizza med gorgonzola och äpple

Recept på pizza med gorgonzola, äpple och schalottenlök

Läcker italiensk pizza med en twist! Bjud på underbar pizza med gorgonzola, äpple och schalottenlök.
13 april, 2020

4 små pizzor

Pizzabotten:

15 g jäst

2 dl ljummet vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

5 dl durumvetemjöl

Pizzatopping:

4 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 msk olivolja

2 syrliga äpplen

Salt och nymalen svartpeppar

150 g gorgonzola

4 msk crème fraiche

2 dl riven parmesan

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt olja och salt.
  3. Tillsätt mjöl och knåda väl.
  4. Täck skålen och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  5. Ställ in en plåt i ugnen och värm den till 250°.
  6. Skala lök och vitlök och skär i tunna skivor.
  7. Stek dem i smör och olja i cirka 15 minuter tills de mjuknar och blir genomskinliga men inte tar färg.
  8. Skala äpplena och kärna ur. Skär i tärningar.
  9. Lägg i stekpannan och stek vidare i 5 minuter.
  10. Krydda med salt och peppar.
  11. Skär osten i skivor.
  12. Kavla ut degen till 4 pizzor.
  13. Lyft över dem på bakplåtspapper.
  14. Bred på ett tunt lager crème fraiche, lägg sedan på äppel- och lökblandningen, strö över gorgonzola och parmesan.
  15. Ta ut plåten (som är het), lägg över pizzorna och grädda i 8–10 minuter.
Recept på pizza med gorgonzola, äpple och schalottenlök

Pizza med gorgonzola och äpple.

Av: Sanna Käkälainen
Foto: Fabian Björk

LÄS MER:

Spröd pizza med mozzarella och citron

Pizza med rotfrukter, rödlök och getost

Lyxig pizza bianco med kronärtskockskräm

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: