Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Pizza gör oss lyckliga – speciellt när vi är bakis

01 jan, 2018 
AvHelena Sjögren
Blir du också så här glad av pizza?
Finns det någon bättre än en nygräddad pizza när man är bakis? Åtta av tio svenskar säger sig bli lyckliga bara av tanken på pizza, enligt en undersökning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Söndagar är generellt sett veckans stora pizzadag. Men sedan ungefär ett decennium tillbaka har nyårsdagen blivit synonymt med den stora pizzadagen i Sverige. Enligt sajten Onlinepizza ökar försäljningen dramatiskt just på nyårsdagen.

Svenskarnas pizzavanor

Inför årets stora pizzahögtid har Onlinepizza tagit tempen på svenskarnas pizzavanor. Enligt undersökningen uppgav åtta av tio svarande att bara tanken på pizza gjorde dem lyckliga. De allra flesta, två av tre, valde att förtära sin pizza framför tv:n. En av tre tyckte också att det var lämpligt att bära mjukiskläder när det vankas pizza.

Bra mat när man är bakfull

Och enligt etnologen Charlotte Hagström är det svårt att hitta någon djupare mening eller historisk kopplingen mellan nyårsdagen och pizza. Hon drar snarare bekvämlighetskortet.

– Det är bra mat när man är bakfull, om man ska vara riktigt krass. Och så är det skönt att slippa laga maten själv. Många lägger ner mycket tid på sina nyårsmiddagar och är trötta dagen efter, sa hon till Sydsvenskan 2015.

Recept: Pizzadeg från grunden och enkel tomatsås

Om undersökningen

Totalt har 2 371 respondenter deltagit i undersökning. Av dessa var 45,5 procent kvinnor, 53 procent män och 1,5 procent identifierade sig varken som kvinna eller man. De svarande var 16 år eller äldre. Majoriteten var dock i åldrarna 18 till 25 år (32 procent) och 26 till 35 år (29 procent).

Recept: 12 galet goda gourmet-pizzor

Pizza med fikon, prosciutto, pinjenötter och ruccola.
Pizza med fikon, prosciutto, pinjenötter och ruccola. Foto: IBL

Källa: Onlinepizza

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons