Ätbara blommor – i maten och i trädgården

Ätbara blommor – i maten och i trädgården

Kira Brandt
– Att samplantera ätbara blommor med grönsaker är inte bara otroligt vackert utan även gynnsamt eftersom det håller jorden frisk och fler pollinatörer lockas till området, säger trädgårdsinfluencern och stylisten Elin Lannsjö.
19 april, 2022
Trädgårdstrender 2022 – vildvuxet, färgstarkt & egenodlat
1:44

Efter reklamen: Trädgårdstrender 2022 – vildvuxet, färgstarkt & egenodlat

(1:44)

Slå på ljud

Ätbara blommor är vackert, lockande och snyggt! Att strössla blommor på maten är ett måste på sommaren. Och fler växter än man kan tro går att äta. Men en blomma är inte ätbar bara för att den doftar gott, flera är faktiskt giftiga – så var försiktig.

Trädgårdsinfluencern Elin Lannsjö odlar massor av luktärter i sin snittblomsodling

Trädgårdsinfluencern Elin Lannsjö odlar massor av luktärter i sin snittblomsodling på kolonilotten i Slottsskogen.

ELIN LANNSJO

Här är exempel på blommor som både är vackra att se på och goda att äta.

Gräslöksblomma

Rosa blommor som har mjukare smak än stråna.

Indiankrasse

Gula, orange eller röda blommor med pepprig smak.

Viol och pensé

Vackert och sött både i sallader och på tårtor.

Grönsallad, grönkål och penséer samsas i en vacker sallad
Kira Brandt

Ringblomma

Strö de orange kronbladen över sallad eller ris. Bladen har en lätt bitten smak.

Tagetes

Härligt gul, brun eller orange blomma. Använd gärna kryddtagetes som har en citronlik smak.

Gurkört

Söta blå blommor med en fräsch smak av gurka.

Ros

Rosblad har en härligt parfymerad smak och passar bra både på bakverk och frukostyoghurten.

Elin Lannsjö i sin kolonilott i Göteborg.

Elin Lannsjö i sin kolonilott i Göteborg.

ELIN LANNSJO

Foto: Karin Hasselström