Petter: "Vin är lika bottenlöst som musik"

Petter: "Vin är lika bottenlöst som musik"

Petter är inte bara popstjärna – han är dessutom sommelier, vinimportör, krögare och nu författare till en bok om vin.
11 januari, 2017
Petter har skrivit boken "Vin – så </p><p>funkar det" med </p><p>Alf Tumble.

Petter har skrivit boken ”Vin – så

funkar det” med

Alf Tumble.

Petter Alexis

Askergren

Familj: Frun Michaela

och fyra barn.
Ålder: 42.
Gör: Artist och

vinentusiast. Importerar viner, säljer viner under eget namn, är sommelier. Delägare i restaurangen Käk i Hornstull

(Stockholm), Sundbyberg och Örebro.
Aktuell: Med

nya boken Vin – så

funkar det

(Natur & Kultur) med

Alf Tumble.

Om du bara fick dricka en sak resten av ditt liv? Förutom vatten så att du överlever?

– Rött vin – förmodligen en barolo – eller kaffe.

Om du bara fick äta en grej då?

Morgon, middag, kväll?

– Jag skulle gå på pasta. Jag är uppväxt på pasta. Mamma gjorde mycket pasta, jag kunde fråga

vad det blev för mat och hon svarade ”spaghetti al

burro”. Pasta med smör är ju jäkligt gott. Dessutom är pasta och rödvin en bra kombo.

Vad har du för matfilosofi?

– Jag älskar att äta mat och äter allt jag gillar. Och kan göra det eftersom jag är aktiv och tränar.

Vad har du för paradrätt?

– Jag gör en omelett som alla brukar gilla. Jag satt på ett snutfik i New York och studerade hur killen bakom disken gjorde sin cheese’n’onion-omelett. Dimman, som driver Käk, har ett superhemligt – alltså dödshemligt – recept på köttbullar som jag brukar göra och dem älskar mina barn. Men parad-PARAD-rätten är min kompis Håkans räkor. Han är lika gammal som jag och fiskare på Koster. Jag upptäckte skaldjur sent i livet, inte som min tioåriga son som beställer moules frites på restaurang, men Håkans räkor äter jag bara som de är. Inget trams.

Några bra köp på Systembolaget?

– Fler borde upptäcka BS, alltså beställningssortimentet. Där hittar man Morgon Côtes du Py, Barolo Vajra och en fantastisk champagne om

man verkligen vill unna sig: Taittinger Comtes de

Champagne 2006. Och Clotilde Davenne, en

jättebra chablis, i det ordinarie sortimentet.

Vilken är din senaste upptäckt?

– Just nu är jag svag för anisdrycker som Pernod och Pastis, före eller efter maten. Med viner upptäcker jag nya saker varje gång. Det är så bottenlöst, precis som med musiken, riv ner en vägg så hittar du en ny där bakom.

Något du inte gillar men skulle vilja lära dig att tycka om?

– Krabba, jag har inte riktigt fattat grejen med det. Och sill! Det går bara inte.

Vad är det äckligaste du har ätit?

– Dålig sushi och thaimat, fy fan vad äckligt det är när det är dåligt. Eller, det allra värsta var när jag var med i Pluras kök och han serverade typ friterade lammpungkulor. Vidrigt.

Din mest minnesvärda

restaurangupplevelse?

– Första gången jag åt en pizzaslice i New York för 1,50 dollar. Men det var mäktigt med Frantzén. Den där fine dining-matkombinationen av vin och mat är speciell.

Vem är din matidol?

– Folk som kommer in, lagar mat med en klackspark och får till det. Som Alf Tumble. Eller min kompis Daniel Crespi som driver Djuret i Gamla stan.

Petter har skrivit boken "Vin – så </p><p>funkar det" med </p><p>Alf Tumble.

Petter har skrivit boken ”Vin – så

funkar det” med

Alf Tumble.