Pease – nytt veganskt protein från ärtor

Nyheten Pease tillverkas av ärtor.

Ärtproffset Findus lanserar helt nya produktserien Pease, en texturiserad proteinkälla baserad på ärtor. Vi har testat de olika varianterna och tipsar om goda sätt att tillaga Pease.
01 oktober, 2018

Många svenskar har minskat sin köttkonsumtion och idag äter 40% av befolkningen vegetariskt minst en gång i veckan. Efterfrågan på vegetariska proteinkällor har därför skjutit i höjden. Nästa produkt ut att ta plats i hyllorna är ärtan.

– Vi vill fortsätta att förändra synen på vegetarisk mat och inspirera ännu fler till att äta grönt. Pease är för alla – oavsett om du är vegan, vegetarian eller allätare, säger Viktor Olsson, Brand Manager på Findus.

Mycket hög proteinhalt

Pease är en helt ny och klimatsmart proteinkälla och den lanseras i tre olika veganska, frysta varianter; färs, strimlor och pulled. Färs och strimlor är naturella medan pulled är kryddad med chili & vitlök. Pease har en unikt hög proteinhalt (27-33 procent) och fetthalten ligger på 4-9 procent, högst fetthalt har Pulled Pease.

Tre olika sätt att servera Findus Pease

Tre olika sätt att servera Findus Pease: färs, pulled och strimlor

Hur smakar Pease?

Pease har en fin textur och går att variera på många sätt. Smaken är ganska neutral (vi har dock inte provat den helt okryddad) och konsistensen är åt det fastare hållet, påminner en aning om halloumi tycker testpanelen. Färsen är mjuk och lättuggad och passar säkert perfekt till tacos och köttfärssåser. Hur den funkar i biffar och liknande vågar vi inte gå i god för.

Vad innehåller Pease mer än ärtprotein?

Pease är produkten av ett långvarigt arbete med ärtförädling och för att skapa Pease extraheras fibrer och protein från ärtan och blandas med i huvudsak havremjöl, vatten, rapsolja, potatisstärkelse och kryddor (ingredienserna skiljer sig lite mellan de olika Pease-produkterna). Pease innehåller alltså gluten, men inget socker.

Här är två goda recept att testa!

1. Teriyakibowl med Pease

Teriyakibowl med Pease.

Teriyakibowl med Pease

Kryddsås:

1,5 dl teriyakisås

2 msk sesamolja

0,5 msk ingefära, riven

Bowls:

360 g Pease strimlor

280 g glasnudlar, kokta och kylda

4 st löskokta ägg

240 g avokado

60 g picklad rödlök

60 g sojabönor

160 g strimlad gurka

80 g finstrimlad huvudsallad

120 g svarvad morot

Topping:

sakurakrasse, sesamfrön, koriander

Gör så här:

Stek Pease strimlorna snabbt till krispighet och blanda med kryddsåsen. Förbered ingredienserna och lägg upp allt i en skål, avsluta med toppingen.

2. Pulled Pease-burgare med rödbetsdressing

Pulled Pease-burgare med rödbetsdressing.

Pulled Pease-burgare med rödbetsdressing.

Du behöver:

4 st briochebröd

4 msk rödbetsdressing*

180 g pulled Pease, chili & vitlök

40 g romansallad, strimlad

4 msk coleslaw

80 g cocktailtomater, klyftade

20 g vårlök, skivad

*Rödbetsdressing:

1 dl majonnäs

1 dl riven rödbeta (kokt)

1 msk citronjuice

1 tsk chilisås av lagrad typ

salt & peppar

Gör så här:

Mixa ingredienserna till rödbetsdressingen och fördela på brödet. Bygg burgaren och toppa med skivad vårlök.

Findus nyhet Pease

Du hittar Pease i frysdisken.

Rekommenderat pris: 39 kr för en förpackning som innehåller 250-350 gram beroende på produkt.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: