Peach melba-galette med glass

Recept på peach melba-galette med glass

Vår nya efterrättsfavorit! Bjud på lyxig peach melba-galette – servera med vaniljglass.
15 mars, 2020

8 portioner

Du behöver:

3 dl (175 g) vetemjöl

1 dl (50 g) mandelmjöl

½ dl (50 g) strösocker

100 g smör

1 ägg

Fyllning:

2 msk mandelmjöl

4 persikor

1 vaniljstång

½ dl (50 g) strösocker

200 g hallon

1 tsk majsstärkelse, (maizena)

Till kanten:

1 ägg till pensling

1 msk strösocker

40 g mandelflagor

Garnering:

Florsocker

Till servering:

1 liter vaniljglass

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, mandelmjöl och socker.
  2. Skär smöret i mindre bitar och arbeta in i blandningen.
  3. Tillsätt ägget och samla snabbt ihop degen.
  4. Kavla ut på lätt mjölat bakbord till en ca 4 mm tjock och rund deg.
  5. Lyft över degen till en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  6. Strö mandelmjöl över mitten av degen men lämna ett 5 cm brett område till kanten.
  7. Skär persikorna i klyftor och fördela ovanpå mandelmjölet på degen.
  8. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, blanda dem med sockret.
  9. Blanda vaniljsockret, hallon och majsstärkelse och strö det över persikorna.
  10. Vik in och kläm ihop degkanterna över fyllningen.
  11. Pensla kanten med ett uppvispat ägg.
  12. Blanda socker och mandelflagor och strö och klappa fast runt kanten.
  13. Låt kakan stå kallt i 30 minuter.
  14. Värm ugnen till 225° varmluft (gärna med undervärme).
  15. Grädda pajen i 10 minuter.
  16. Sänk ugnsvärmen till 150° och grädda i ytterligare 20 minuter.
  17. Garnera med lite florsocker och servera med vaniljglass.
Recept på peach melba-galette med glass

Peach melba-galette med glass.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft

LÄS MER:

Drömmig pavlova peach melba

Marängtårta peach melba