Pastasallad med tonfisk och rostbiff

Pastasallad med tonfisk och rostbiff.

Krämig pastasallad inspirerad av klassikern vitello tonnato – kalvkött med tonfisksås. Det salta från tonfisken passar till det rustika köttet.
14 maj, 2018

10 personer (buffé)

Du behöver:

1 kg pasta, gärna lite större som penne eller skruvar

3 burkar tonfisk i olja, ca 170 g/st

4 sardeller

50 g kapris

4 dl majonnäs

1 citron, saft och rivet skal

salt

nymalen svartpeppar

färsk persilja

175 g soltorkade tomater

200 g oliver

100 g cocktailkapris

Rostbiff:

2 rostbiffar, ca 600 g/st

4 msk farinsocker

1 1/2 msk salt

25 g smör

1 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

6 rosmarinkvistar

Gör så här:

Börja med rostbiffen. Putsa köttet. Rör ihop farinsocker och salt och gnid in i köttet. Smält smör i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor i cirka 3–5 minuter. Rör ihop olivolja, pressad vitlök och repad rosmarin, häll i plastpåsar och lägg i köttet. Massera in marinaden och låt köttet ligga i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175°. Lägg stekarna i en ugnsfast form, med lite avstånd emellan. Stek köttet i ugnen tills temperaturen når 55° för röd, 60° för rosa och 65 för genomstekt. Ta ut och låt vila under en bit smörpapper 20 minuter (lägg inte över aluminiumfolie, då blir rostbiffen överstekt).

Gör under tiden pastasalladen: Koka pastan efter anvisningarna på paketet, låt rinna av. Häll av tonfisken och lägg i en mixer. Tillsätt sardeller och blanda till en grov pasta. Häll upp i en skål och rör ner kapris och majonnäs. Smaka av dressingen med citronsaft, -skal, salt och peppar.

Vänd ner hälften av dressingen i pastan tillsammans med hackad persilja. Rör ner hackade soltorkade tomater, oliver och hackad cocktailkapris.

Skär upp köttet i skivor och servera till pastasalladen tillsammans med resterande dressing vid sidan av.

Pastasallad med tonfisk och rostbiff.

Pastasallad med tonfisk och rostbiff.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft