Pastagratäng med blomkål och tryffel

Recept på pastagratäng med blomkål och tryffel

En rätt som passar både till fest och vardag. Denna pastagratäng med blomkål och tryffel är underbart god – och förmodligen en ny favorit!
06 februari, 2020

4 portioner

Pastagratäng med blomkål:

1 litet blomkålshuvud

2 msk olivolja

Salt

300 g makaroner

Ostsås:

1 gul lök

150 g färsk spenat

1 msk smör till stekning

250 ml ricotta

50 g parmesan

2 dl grädde

1/2–1 tsk tryffelolja

1 nypa finriven muskotnöt

Salt och nymalen svartpeppar

250 g mozzarella

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Dela blomkålen i små buketter.
  3. Fördela hälften på en ugnsform, droppa olivolja och strö salt över och vänd runt.
  4. Baka i ugnen i 20 minuter, tills blomkålen är mjuk.
  5. Koka resten av blomkålen i lättsaltat vatten till al dente. Slå av vattnet.
  6. Koka makaronerna i lättsaltat vatten tills de nästan är färdigkokta, men med bett kvar. Slå av vattnet.
  7. Skala och hacka löken fint.
  8. Skölj spenaten.
  9. Stek löken i smör i en panna med höga kanter.
  10. Tillsätt spenat och vänd runt. Ta från värmen.
  11. Mixa de kokta blomkålsbuketterna, ricotta och finriven parmesan i en matberedare eller en blender.
  12. Vänd ner lök, spenat, den ugnsbakade blomkålen och grädde i såsen.
  13. Smaka av med tryffelolja, muskot, salt och peppar.
  14. Vänd ner de kokta makaronerna och fördela i ett ugnsfast fat.
  15. Riv mozzarella i mindre bitar och fördela på toppen.
  16. Värm i ugnen i 20 minuter tills ytan är fint gyllene.
Recept på pastagratäng med blomkål och tryffel

Pastagratäng med blomkål och tryffel.

Av: Emma Martiny

Foto: Nina Malling, Winnie Methmann

LÄS MER:

Pastagratäng med fläskfilé och ädelost

Vegetarisk pastagratäng med quorn