Pasta med tomater, vin och vitlöksolja
Den här pastan kommer du laga flera gånger om!
4 portioner
Du behöver:
1 vitlöksklyfta
4 msk olivolja
20 små plommontomater
½ knippe färsk basilika
2 msk vitt matlagningsvin
½ msk flingsalt
Nymalen svartpeppar
300 g färsk pasta
40 g parmesan
Gör så här:
- Fräs vitlöksklyftan i olja tills oljan tagit smak från vitlöken. Skölj tomaterna, skär i halvor på längden och låt fräsa i oljan på låg värme. Plocka basilikan från stjälkarna, lägg ner stjälkarna i oljan tillsammans med vin. Låt puttra i 7–8 minuter tills tomaterna mjuknat men inte tappat formen helt. Krydda med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, cirka 2–3 minuter. Låt pastan rinna av, spara pastavattnet. Vänd ner den i tomatsåsen, justera konsistensen med någon matsked pastavatten. Vänd ner grovhackad basilika och parmesan och servera genast medan pastan är ljummen.
Recept: Julie Polar de Greeve, Mikkel Karstad Foto: Aller Media DK, Julie Polar de Greeve, Stine Christianssen