Pasta med tre sorters pesto

Pasta med tre sorters pesto.

Pesto går att göra på ett otal sätt, här är tre stadiga favoriter! Servera till en god pasta, kokt al dente i rikligt med saltat vatten. Peston går förstås också att servera till soppa, på mackan eller till en sallad.
01 oktober, 2016
Tre sorters pesto.

Tre sorters pesto.

4 personer

Tid: 5 minuter

1. Klassisk pesto:

50 g pinjenötter

1 kruka basilika

2 vitlöksklyftor

1/2 dl finriven parmesanost

1/2 dl olivolja (eller lite mer för en lösare konsistens)

salt

Gör så här: Rosta pinjenötterna i torr panna tills de fått lite färg (håll koll så att de inte bränns!). Mixa nötter, basilika, vitlök och ost. Rör ut med olja. Smaka av med salt.

2. Dillpesto:

1 kruka dill

50 g mandel eller hasselnötter

1/2 dl riven Västerbottenost

1/2 dl olja (eller mer för en lösare konsistens)

salt

svartpeppar

Gör så här: Mixa dill, mandel och ost. Rör ut med oljan. Smaka av med salt och svartpeppar

3. Röd pesto:

15–20 soltorkade tomater

100 g valnötter

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olja

salt

svartpeppar

Gör så här: Mixa tomater, valnötter och vitlök. Rör ut med olja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pasta med tre sorters pesto.

Pasta med tre sorters pesto.

Av: Pia Hall
Foto: Christina Sundien

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: