Pasta i purjolökssås med krispig pancetta

Recept på pasta i purjolökssås med krispig pancetta

Columbus Leth
Färsk pasta med en krämig purjolökssås, toppad med krispig pancetta eller kapris – så enkelt men ändå så otroligt lyxig!
28 januari, 2022
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Pasta i purjolökssås med krispig pancetta

Krämig sås och krispig pancetta, riktig vardagslyx! Vill du ha den vego kan du steka kapris knaprig i stället för pancetta.

Bjud på pasta i purjolökssås med krispig pancetta
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

250 g pancetta eller bacon
1 msk olivolja, till stekning
3 purjolökar
1 tsk torkad rosmarin
25 g smör till stekning
½ dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
400 g färsk pasta

Till servering:

25 g parmesan
Blandad grönsallad

Gör så här:

  1. Skär pancettan i tärningar och stek dem knapriga i olja i en panna. Låt rinna av på hushållspapper. Skölj purjolökarna noga och skär dem i tunna skivor. Fräs purjolök och rosmarin i smör i en djup panna i ca 2 minuter. Tillsätt vitt vin och låt koka upp. Tillsätt buljong och grädde, låt koka upp och låt sjuda i 5–7 minuter, tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av i ett durkslag, spara lite av kokvattnet.
  3. Vänd pastan i purjolökssåsen, späd eventuellt med lite pastavatten för extra krämighet. Strö över krispig pancetta och servera med nyriven parmesan och en grönsallad.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth