Pasta al Pomodoro

Pasta al Pomodoro = pasta med tomatsås.

Pasta al Pomodoro (pasta med tomatsås) är en av Italiens mest kända och omtyckta maträtter. Gott, snabbt och enkelt med några få ingredienser.
15 februari, 2018

Kvaliteten på tomaterna är helt avgörande i en god tomatsås. Använd gärna italienska tomater som har smak av Medelhavets sol och klimat.

Receptet kommer från från Eataly där du både kan äta och köpa italienska råvaror av hög kvalitet.

Pasta al Pomodoro

4 personer

Tid: 40 minuter

Du behöver:

450 gram skalade tomater (finns på burk)

500 gram pasta

50 gram extra jungfruolivolja

2 st vitlöksklyftor

3 blad färsk basilika

salt och peppar efter smak

Gör så här:

Värm olivoljan i en stor kastrull över medelvärme. Krossa vitlöksklyftorna och tillsätta dessa i oljan. Rör om då och då tills vitlöken får en gyllene färg, ca 5 minuter.

Krossa tomaterna med fingrarna och låt falla ner i pannan. Tillsätt även tomatjuicen och salta. Låt tomatsåsen sjuda på låg värme tills att den tjocknat lite, ca 20 minuter. Tillsätt basilikabladen till detta och ställ såsen åt sidan.

Koka upp vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar, salta vattnet, tillsätt pastan och låt det koka. Rör om ofta med en stor gaffel tills pastan är al dente, alltid al dente! Låt vattnet rinna av. Om tomatsåsen har svalnat helt, värm den försiktigt. Ta bort basilikabladen från såsen och släng. Häll pastan i såsen. Blanda ihop pasta och sås på medelvärme. Tillsätt lite italiensk extra jungfruolivolja, garnera med färska basilikablad och servera genast.

Toppa gärna med färskriven Parmigiano Reggiano.

Pasta al Pomodoro.

Pasta al Pomodoro. Foto: Shutterstock

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: